Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Η κρίση, κρίση και η Αποκριά, Αποκριά


Η κρίση στην οικονομία κρίση αλλά και η Αποκριά Αποκριά. Η κατιούσα στην οικονομία και η ανησυχία για το μέλλον δεν φαίνεται να πτοούν τους επίδοξους μεταμφιεσμένους, τους εκδρομείς και τους διοργανωτές των εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα. Οι τελευταίοι αισιοδοξούν ότι, παρά το «κούμπωμα» και τους σφιχτούς προϋπολογισμούς, και εφέτος θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στα πληρώματα των παρελάσεων αλλά και αυξημένη επισκεψιμότητα, κυρίως στις τρεις, παραδοσιακές «μητροπόλεις» του βασιλιά Καρνάβαλου: στην Πάτρα, στο Ρέθυμνο και στην Ξάνθη. Συνυπολογίζοντας όμως τη δύσκολη κατάσταση του μέσου πορτοφολιού, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, αλλά και οι επικεφαλής των γκρουπ, που έχουν αναλάβει σε πρώτη φάση το κόστος στολών και συμμετοχών, προχωρούν είτε σε προσφορές είτε σε «πάγωμα», όπως υποστηρίζουν, τιμών προκειμένου να προσελκύσουν. Δίπλα όμως σε αυτές πολλοί άλλοι προορισμοί διεκδικούν το ενδιαφέρον και την προσέλευση των εκδρομέων του τριημέρου, με άξονα τα πρωτότυπα δρώμενα, την προσβασιμότητα και την «άλλη ματιά» στα αποκριάτικα έθιμα.

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Αύξηση στους αριθμούς των εκδηλώσεων και των κατατεθειμένων συμμετοχών στα πληρώματα της μεγάλης παρέλασης παρατηρείται και στην Ξάνθη, που αποτελεί το καρναβάλι-επίκεντρο για τη Βόρεια Ελλάδα. Στην καρναβαλική παρέλαση συμμετέχουν για πρώτη φορά εφέτος άρματα, πληρώματα και καρναβαλιστές και από την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Χορός ερωτευμένων μασκέ

Αξιοποιώντας τη συγκυρία οι διοργανωτές φρόντισαν τη νύχτα της Κυριακής να ενώσουν τις δύο γιορτές σε μία. Προτείνουν έτσι ένα υπαίθριο πάρτι μεταμφιεσμένων και... ερωτευμένων που θα κρατήσει ως το πρωί. Προσφορές διαμονής υπάρχουν και εδώ, με έκπτωση ακόμη και 50% στη δεύτερη ή τρίτη διανυκτέρευση, ενώ οι τιμές δωματίων κυμαίνονται από 54 ως 84 ευρώ. Πέρυσι, πάντως, λόγω της μεγάλης ζήτησης, πολλοί εκδρομείς έμειναν επίσης στην Καβάλα ή στη Δράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: