Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το Οργουελικό μέλλον πλησιάζει…

Με την εξάπλωση των «έξυπνων συσκευών» (smart gadgets), η παρακολούθηση των πολιτών θα γίνει ακόμη πιο εύκολη υπόθεση.
Μάλιστα, ο διευθυντής της CIA David Petraeus, παραδέχτηκε ότι οι Αμερικανοί κατασκοπεύουν μόνοι τους πλέον τους εαυτούς τους, διευκολύνοντας έτσι το έργο των μυστικών υπηρεσιών.
Μιλώντας σε συνέδριο της In-Q-Tel, που αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση της CIA, ο Petraeus σημείωσε πως οι νέες έξυπνες συσκευές που συνδέουν τις παλιές «χαζές» οικιακές συσκευές, όπως είναι τα ψυγεία, οι φούρνοι, και τα φωτιστικά συστήματα, με το διαδίκτυο, «θα αλλάξουν για...
πάντα την έννοια της μυστικότητας».
Όπως είπε, «αυτά που μας ενδιαφέρουν θα αναγνωρίζονται, θα επιτηρούνται, και θα ελέγχονται εκ του μακρόθεν, μέσα από τεχνολογίες όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες, τα δίκτυα αισθητήρων, οι μικροσκοπικοί σέρβερς, και οι θεριστές ενέργειας… όλα συνδεδεμένα με το διαδίκτυο της επόμενης γενιάς, που θα εκμεταλλεύεται άφθονη, φτηνή, και υψηλής έντασης υπολογιστική ικανότητα».
Και συμπλήρωσε πως « οδεύουμε προς το cloud computingσε μερικούς τομείς σε ακόμη περισσότεροsupercomputingκαι τελικά θα καταλήξουμε στο  quantum computing…».
Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής μικροτσίπ στον κόσμο, η ARM, παρουσίασε νέους επεξεργαστές που θα μπορούν να εμφυτευθούν σε οποιαδήποτε οικιακή συσκευή, και να την συνδέσουν με το διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται από μακριά, σε συνδυασμό με άλλες συσκευές. Η εταιρία περιγράφει αυτήν την εξέλιξη ως το «Internet of things».
Παράλληλα, η περίφημη National Security Agency (NSA) άρχισε ήδη να κατασκευάζει έναν τεράστιο υπέρ-υπολογιστή, που θα επεξεργάζεται τις νέες εξίσου τεράστιες ποσότητες πληροφοριών.
Πρόκειται για μια εγκατάσταση στην πολιτεία Utah, αξίας $2 δισεκατομμυρίων, που θα μπορεί να επεξεργάζεται τα λεγόμενα yottabytes, δηλαδή ένα τετρακισεκατομμύριο gigabytes, σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο της τεχνολογίας, Gizmondo.
Η εν λόγω εγκατάσταση θα αποτελεί τον πυρήνα του νέου παγκόσμιου δικτύου πληροφοριών, που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2013.
Όλα αυτά κατατείνουν σε ένα  μέλλον βγαλμένο από τα βιβλία του Orwell, με τις τηλεοράσεις να κατασκοπεύουν τους θεατές τους, και τα κρεβάτια να καταγράφουν τα όνειρα όσων κοιμούνται επάνω τους.
Ίσως, αυτού του είδους οι πληροφορίες να αποστέλλονται στη συνέχεια στον υπερ-υπολογιστή της Utah, ο  οποίος και θα αξιολογεί το συγκεκριμένο άτομο. Και αν παρεμπιπτόντως ο υπολογιστής αυτός κρίνει ότι το άτομο μπορεί να διαπράξει κάποιο έγκλημα, τότε ίσως να υπάρξει και φυλάκιση, για ένα έγκλημα που ακόμη δεν έγινε!
Ήδη σήμερα, βλέπουμε να γίνονται συλλήψεις ατόμων, για αναρτήσεις στο διαδίκτυο ή για το πάτημα κάποιου λάθους πλήκτρου, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Μάλιστα, ένας Βρετανός έφηβος δικάζεται αυτές τις ημέρες, κατηγορούμενος ότι ανάρτησε ρατσιστικά σχόλια στο διαδίκτυο, με αφορμή τον θάνατο έξι Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: