Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινούν οι έρευνες για τα πετρέλαια..

Ξεκινούν και επισήμως οι διαδικασίες για τις έρευνες των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, θέμα το οποίο ανέδειξε ο Κώστας Χαρδαβέλλας και το newsbomb.gr...

Ήδη δημοσιεύθηκε η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος και καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να προχωρήσουν σε σεισμικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Θα ακολουθήσουν το 2012 διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών προκειμένου να γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις

«Η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα (Non-exclusive seismic surveys), από εξειδικευμένες γεωφυσικές εταιρείες του κλάδου, που θα αναλάβουν το κόστος των ερευνών», αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία αυτή, οι ειδικοί μπορούν να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά περιοχές, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές, οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο γύρου παραχωρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Τα δεδομένα, που θα προκύψουν, θα δοθούν στο Δημόσιο ενώ οι εταιρείες που θα κάνουν τις σεισμικές έρευνες θα διατηρήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα σχεδιάσουν να επενδύσουν για παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Με την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, η κυβέρνηση θα συλλέξει στοιχεία με τα οποία θα αξιολογήσει το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις προϋποθέσεις για να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, εντός του 2012.

Η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 90 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την κατάθεση των φακέλων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.http://www.newsbomb.gr/energeia-periballon/story/78405/xekinoyn-oi-ereynes-gia-ta-petrelaia

Δεν υπάρχουν σχόλια: