Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το λευκό τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους

Γερμανοί επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το λευκό τσάι θα μπορούσε να είναι ένας φυσικός τρόπος απώλειας βάρους και ειδικότερα στο πρόβλημα του συσσωρευμένου λίπους. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μια σημαντική είδηση για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που συμβάλλει...
στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ανθρώπων.



«Στις βιομηχανικά αναπτυσσόμενες χώρες, η συχνότητα της παχυσαρκίας σχετίζεται και με άλλες οργανικές διαταραχές, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο διαβήτης, που αποτελεί πλέον ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Με αυτή την μελέτη αποδεικνύουμε πως το λευκό τσάι μπορεί να είναι μια ιδανική φυσική πηγή αδυνατίσματος», τόνισε στα μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μαρκ Γουίνφελντ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν τη βιολογική επίδραση του εκχυλίσματος λευκού τσαγιού στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το φυτικό εκχύλισμα του λευκού τσαγιού, αναστέλλει αποτελεσματικά την παραγωγή νέων κυττάρων λίπους (λιποκύτταρα).

Οι ερευνητές εξέτασαν τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού στη συσσώρευση των λιποκυττάρων στο λιπώδη ιστό. Διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα του βοτάνου του λευκού τσαγιού που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες φάνηκαν να αναστέλλουν την παραγωγή νέων λιποκυττάρων με αποτέλεσμα την κινητοποίηση και τη διάσπαση λιπαρών οξέων από ώριμα λιποκύτταρα. Αυτό σημαίνει πως το λευκό τσάι φαίνεται να "καταπολεμά" το λίπος και να συμβάλει αποτελεσματικά στην μείωση της παχυσαρκίας.

Το λευκό τσάι παράγεται από τα μπουμπούκια και τα πρώτα φύλλα από το ίδιο φυτό που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί το πράσινο και το μαύρο τσάι. Αξίζει να σημειωθεί πως το πράσινο και μαύρο τσάι είναι τα πιο συχνά καταναλώμενα ροφήματα στις δυτικές χώρες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως επειδή το λευκό τσάι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από τα υπόλοιπα είδη τσαγιού, περιέχει μια αφθονία φυσικών ενώσεων που ενεργεί στην καταπολέμηση των ανθρώπινων λιποκυττάρων.

Τέλος εκτός από τη δεδομένη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, (λόγο της λιγότερης επεξεργασμένης μορφής του) το λευκό τσάι πλεονεκτεί σε σχέση με τα άλλα είδη τσαγιού, καθώς περιέχει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: