Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η Διαμαντοπούλου αποδυναμώνει τα πανεπιστήμια – Όλες οι αλλαγές!!




Ριζικές αλλαγές κυρίως στην ανώτατη εκπαίδευση προβλέπει το σχέδιο του νόμου-πλαισίου που δόθηκε στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας...

Οι διαδικασίες για την εκλογή διοίκησης αλλάζουν, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τους πρυτάνεις, ενώ κάθε ίδρυμα αποκτά τη δική του ταυτότητα. Καθιερώνεται επίσης η τριετία για πτυχίο και μπαίνουν κανόνες στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών».

«Ο πρύτανης χάνει τη δύναμή του. Δεν θα έχει πλέον τις αρμοδιότητες που είχε» δήλωσε στο newsbomb.gr ο πρώην πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κώστας Μουτζούρης.

Παράλληλα, επιτρέπονται οι χορηγίες για την ενίσχυση ή ίδρυση εδρών και ταυτόχρονα αλλάζει και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο, καταργεί δεκάδες διατάξεις σε πάνω από 25 νόμους που έχουν ψηφιστεί μετά το 1982, καθώς επίσης και εκατοντάδες Προεδρικά διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.

Διοίκηση Ιδρύματος

Προβλέπει συμβούλιο Ιδρύματος, αποτελούμενο από 15 μέλη. Επτά εκλεγμένα εσωτερικά μέλη, επτά εξωπανεπιστημιακά και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών.

Μιλώντας στο newsbomb.gr ο κ. Μουτζούρης, δήλωσε πως οι πλειοψηφία των πρυτάνεων αντιδρά στο νέο τρόπο διοίκησης που προωθεί το υπουργείο. «Η νέα μέθοδος δημιουργεί αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για κάτι καινούργιο. Στο εξωτερικό έχει εφαρμοστεί με επιτυχία, ίσως λειτουργήσει και στην Ελλάδα, υπάρχουν ωστόσο και συμφέροντα. Το κυριότερο είναι πως ο πρύτανης χάνει τη δύναμή του. Δεν θα έχει πλέον τις αρμοδιότητες που είχε».

Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και τα λοιπά εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου εκλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, με φανερή ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων.

Μετά από διεθνή διαγωνισμό, ο πρύτανης εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία, με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών του Συμβουλίου.

Η θητεία του πρύτανη μπορεί να ανανεωθεί μία φορά με απόφαση του Συμβουλίου. Δεν επιτρέπεται η άσκηση καθηκόντων πρύτανη από το ίδιο πρόσωπο για τρεις συνεχείς θητείες.

Άσυλο

Σε κανένα σημείο του νόμου δεν αναφέρεται ο όρος «ακαδημαϊκό άσυλο». Σημειώνεται απλά ότι κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, υπεύθυνος για την τήρηση των οποίων είναι ο πρύτανης.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε πως το άσυλο, όπως το ξέραμε, καταργείται. Επεσήμανε ότι στο χώρο των πανεπιστημίων θα υπάρχει η δυνατότητα περιφρούρησης, και μόνο ο πρύτανης θα μπορεί να καλέσει την αστυνομία.

Αιώνιοι φοιτητές

Με το νόμο πλαίσιο οι φοιτητές χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες. Οι ενεργοί που εγγράφονται κανονικά και δεν έχουν υπερβεί τα ενδεικτικά έτη σπουδών και οι μερικής φοίτησης, με χρόνο σπουδών διπλάσιο του ενδεικτικού για το πρόγραμμα που παρακολουθούν.
Αν ένας φοιτητής δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται από τη σχολή.

Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης.

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι «θα πρέπει οι σπουδές να έχουν αρχή μέση και τέλος» και πρόσθεσε ότι «για να είναι κάποιος φοιτητής, θα πρέπει να εγγράφεται σε όλα τα εξάμηνα, ενώ η μη εγγραφή ισοδυναμεί με αφαίρεση της φοιτητικής ιδιότητας.»

Χρηματοδότηση

Για την αξιοποίηση των οικονομικών των ΑΕΙ ιδρύεται νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση των οικονομικών των ΑΕΙ. Όπως δήλωσε στο newsbomb.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Γ. Παναγιωτάκης «πουθενά μέσα στο νόμο πλαίσιο δεν αναφέρεται πως τα ιδρύματα θα χρηματοδοτούνται από το κράτος. Επομένως, το πανεπιστήμιο χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του, επιβαρύνοντας έτσι την τσέπη της οικογένειας».

Καλλικράτης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

«Η ίδρυση, κατάργηση, κατάτμηση ή συγχώνευση σχολών και ιδρυμάτων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό», αναφέρει ο νόμος πλαίσιο. Απαγορεύεται η μεταστέγαση ιδρύματος ή σχολής εκτός της έδρας τους, καθώς και η μεταφορά της στην Αθήνα.
Αξιολόγηση

Για κάθε Ίδρυμα υπεύθυνη για την αξιολόγηση είναι η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας.

Οι αναπληρωτές καθηγητές των Α. Ε. Ι., των οποίων η υπηρεσία έχει υπερβεί τα οκτώ έτη, καθώς και οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας, αξιολογούνται κάθε πέντε χρόνια. Η αξιολόγησή θα πραγματοποιείται από επιτροπές που αποτελούνται από πέντε καθηγητές πρώτης βαθμίδας άλλων Πανεπιστημίων ή Τ. Ε. Ι. αντίστοιχα, του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Σε περιπτώσεις πολύ αρνητικής αξιολόγησης μόνιμων καθηγητών, είναι δυνατόν, με απόφαση που λαμβάνεται από την οικεία κοσμητεία κατόπιν εισήγησης του κοσμήτορα, να μην τους επιτρέπεται εφεξής: α) να συμμετέχουν σε επιτροπές επιλογής ή εξέλιξης καθηγητών, β) να διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα και γ) να επιβλέπουν και να εξετάζουν διδακτορικές διατριβές.

Προβλέπονται ακόμη «συμβόλαια» με καθηγητές του εξωτερικού που μπορούν να διδάξουν σε πανεπιστήμια της Ελλάδος, ενώ καταργούνται οι λέκτορες και η μονιμοποίηση πανεπιστημιακών γίνεται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Οι επίκουροι καθηγητές εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία ύστερα από κρίση.

Επίσης εφαρμόζονται οι σπουδές σε 3 κύκλους. Τριετής κύκλος αν το επιλέξουν τα Ιδρύματα, πενταετής με τις μεταπτυχιακές σπουδές και οχταετής με το διδακτορικό.








http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/64772/h-diamantopoyloy-apodynamwnei-ta-panepisthmia-oles-oi-allages

Δεν υπάρχουν σχόλια: