Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Σαρδέλες μαρινάτες με λεμόνι, σκόρδο και μάραθο...του Δημήτρη Σκαρμούτσου



Καλοκαιρινός μεζές για ούζα, τσίπουρα, τσικουδιές. Η σαρδέλα είναι φθηνό ψάρι και όπως όλα τα μικρά ψάρια πλούσιο σε θρεπτική αξία...

Υλικά:
1 κιλο σαρδελες
Ξύδι
Χυμό από 2-3 λεμόνια, ή περισσότερο
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανι άγριο μάραθο ψιλοκομμένο, ή ξυσμένη μαραθόριζα ανακατωμένη με 2 κ. σούπας μαραθόσπορο φρεσκοαλεσμένο
Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βρέξτε με ξύδι τις σαρδελες και αφήστε 2-3 λεπτά.

Πιάστε το κεφάλι της σαρδελας και με το δάκτυλο προσεκτικά ξεκολλήστε τη ραχοκοκκαλιά, προχωρώντας και προς την κοιλιά για να βγαλετε και να πετάξετε και τα έντερα μαζί με το κεφάλι. Θα κάνετε τη δουλειά πιο άνετα φορώντας γάντια της κουζίνας.

Ανοίξτε στη μέση το ψάρι, σαν βιβλίο, και σπάστε τη ραχοκοκκαλιά κάπου κοντά στην ουρά. Ξεπλύντε τα ψαράκια με τρεχούμενο νερό, στραγγίστε τα και απλώστε τα σε 3πλό χάρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

Απλώστε τα, ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση. Περιχύστε με χυμό λεμόνι, σκόρδο και μάραθο και συνεχίστε κάνοντας δεύτερη και Τρίτη σειρά, βρέχοντας με λεμόνι και πασπαλίζοντας με σκόρδο και μάραθο.

Περιχύστε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια. Σκεπάστε και αφήστε τα στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος). Βγάλτε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασια δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες.



http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.koyzina&id=7447

Δεν υπάρχουν σχόλια: