Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

NEA ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ;


Αγγούρια από την Ισπανία θεωρούνταν μέχρι χθες υπεύθυνα για τους 14 νεκρούς από βακτηριακή γαστρεντερίτιδα στη Γερμανία. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές παραδέχθηκαν ότι η νέα επιδημία δεν... μεταδόθηκε από τα ισπανικά αγγούρια, ενώ ακόμα διερευνάται η πηγή της μόλυνσης. H λοίμωξη, πάντως, προέρχεται από το βακτήριο E.coli, ένα στέλεχος του οποίου παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται Σίγκα (Shiga). Η τοξίνη αυτή μπορεί να προκαλέσει ήπια εντερική νόσο και σε σπανιότερες περιπτώσεις σοβαρές επιπλοκές στους νεφρούς. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και από αυτούς τουλάχιστον 319 ασθενείς έχουν εμφανίσει το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», το γερμανικό ομοσπονδιακό κέντρο ελέγχου επιδημιών. Κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στην Αυστρία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Βρετανία.

Τι συμπτώματα προκαλεί

Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από την τοξίνη Σίγκα είναι συνήθως κολικοί εντέρου, διάρροια (συχνά αιμορραγική), εμετοί και χαμηλός πυρετός και έχουν διάρκεια 1-3 ημέρες. Ωστόσο, σπανιότερα υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως είναι η αιμορραγική κολίτιδα ή το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου που έχει καταγραφεί στη Γερμανία και μία από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο.

SOS και στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον Ε.Φ.Ε.Τ., στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί εισαγωγές από τις επίμαχες περιοχές της Ισπανίας. «Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ευρύτερο», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ., κ. Τιμολέων Ράλλης, και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι όσο εκμοντερνιζόμαστε χάνουμε ορισμένες φορές τις συνήθειες των νοικοκυριών μας. Παλαιότερα καθαρίζαμε τα αγγουράκια, ενώ τώρα προσφέρονται στα εστιατόρια και τα μπαρ με τη φλούδα». Η πρόληψη είναι απλή. «Πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά -ειδικά όσα έρχονται σε επαφή με το χώμα- με άφθονο καθαρό νερό (κυρίως όταν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά) και να φροντίζουμε για την προσωπική μας καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του», συμβουλεύει ο κ. Ράλλης.


http://www.vita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: