Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ντροπές για γέλια..











Κάποιοι ανάμεσα μας είναι αρκετά ευαίσθητοι όταν κάποιος γελοιοποιείται...

Πώς αντιδράτε, αλήθεια, όταν βλέπετε κάποιον να πέφτει στο δρόμο; Κάποιον που κυκλοφορεί με ξεκούμπωτο το φερμουάρ ή κάποια γυναίκα που έχει λερωθεί; Η συνηθισμένη αντίδραση -συνήθως των εφήβων- είναι τα γέλια και τα σχόλια, κάποιων άλλων -ίσως πιο ευαίσθητων- είναι να προσπαθούν να κοιτάξουν αλλού και να ντρέπονται και οι ίδιοι.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Γερμανία από το Πανεπιστήμιο του Μαρμπουργκ το πόρισμα είναι ότι υπάρχει βιολογικό αίτιο που μας κάνει να ντρεπόμαστε όταν κάποιος γελοιοποιείται. Στα γερμανικά η λέξη που περιγράφει το συναίσθημα αυτό είναι Fremdschaemen και πολύ πιθανώς να έχει να κάνει και με κάποιο ενοχικό σύνδρομο που έχουν οι Γερμανοί γιατί δεν συνηθίζεται σε άλλες γλώσσες ως αυτόνομη λέξη.

Στην έρευνα που έγινε χρησιμοποιήθηκε ένας λειτουργικός μαγνητικός τομογράφος και εντόπισαν ένα τμήμα του εγκεφάλου που αντιδράει όταν το άτομο παρατηρεί κάποιον να κάνει κάποια γκάφα ή κάτι που δεν θα ήθελε υπό άλλες συνθήκες να τον δουν να κάνει.

Οι εξακόσιοι άνθρωποι που ρωτήθηκαν ενώ έβλεπαν κάτι τέτοιο δήλωσαν κάποιο είδος αμηχανίας και ντροπής για το «θύμα». Μάλιστα οι επικεφαλής της έρευνας ταυτίζουν το σημείο του εγκεφάλου που αντιδράει έτσι με το σημείο που αντιδράει όταν βλέπουμε κάποιον να πονάει. Ίσως είναι αυτό που λένε οι Άγγλοι sympathise ή με το ελληνικό συμπάσχω, έννοια πολύ σημαντική για αυτό που μας ορίζει ως ανθρώπους και που όταν απουσιάζει παραπέμπει σε θηριώδη αγέλη.












http://www.queen.gr/EREYNES/item/19672-Ntropes-gia-gelia

Δεν υπάρχουν σχόλια: