Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Το τελευταίο γεύμα του Ότζι…








Σε μία παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία στα πλαίσια του Έβδομου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μελετών σχετικά με τις Μούμιες, επιστήμονες του Ινστιτούτου για τις Μούμιες και τον Άνθρωπο των Πάγων αποκάλυψαν πως κατάφεραν να εντοπίσουν το στομάχι του Ότζι και να εξακριβώσουν ποιο ήταν το τελευταίο του γεύμα...

Η παρουσίαση χωρίστηκε σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αφορούσε το μικροβιολόγο Φρανκ Μάιχνερ, ο οποίος πρόσφατα εξέτασε κάποιες παλαιότερες τομογραφικές απεικονίσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Ότζι το 2005 .

Μέσω αυτών κατάφερε τελικά να εντοπίσει το στομάχι του που είχε ανέβει στον κορμό του σώματος της μούμιας και βρισκόταν σε μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη θέση. Διαπιστώθηκε πως το στομάχι ήταν γεμάτο, και κατόπιν εξέτασης και γενετικής ανάλυσης (DNA), εξακρίβωσαν ότι είχε καταναλώσει αγριοκάτσικο των Ιταλικών Άλπεων (Ίβηξ) γύρω στα 30 με 120 λεπτά πριν το θάνατό του.

Ο ανατόμος Φρανκ Ρούλι και ο οδοντίατρος Ρότζερ Σέιλερ από το Κέντρο Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης ηγήθηκαν του δεύτερου μέρους της παρουσίασης. Αναφέρθηκαν στην οδοντιατρική υγιεινή του Ότζι που μετά τις απαραίτητες εξετάσεις φάνηκε πως επρόκειτο για έναν άντρα 35 με 40 χρόνων.

Με τη βοήθεια τρισδιάστατων εικόνων των δοντιών του απέδειξαν πως λόγω ενός τραύματος, ο Άνθρωπος των Πάγων υπέφερε σε δύο από τα δόντια του λίγες μόλις μέρες πριν το θάνατό του. Τα υπάρχοντα ίχνη τερηδόνας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως τον τελευταίο καιρό πριν αποβιώσει η διατροφή του ήταν πλούσια σε υδατάνθρακες.

Το τελευταίο μέρος της παρουσίασης υποστήριξε η γενετίστρια Άνγκελα Γκρέφεν του Ινστιτούτου για τις Μούμιες και τον Άνθρωπο των Πάγων. Ανέφερε πως η ομάδα της επιτέλους κατάφερε να πραγματοποιήσει τον καθορισμό του πλήρους γενετικού χαρακτήρα (DNA) του Ότζι.

Το γονιδίωμα που εξετάστηκε, έριξε φως σε προϋπάρχουσες πεποιθήσεις σχετικά με τον Άνθρωπο των Πάγων. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι τώρα οι περισσότερες απόπειρες αναδόμησης προσώπου του Ότζι τον παρουσίαζαν με γαλάζια μάτια, οι πρόσφατες γονιδιακές μελέτες απέδειξαν ότι τα μάτια του ήταν καφέ χρώματος.








http://www.newsbomb.gr/anexhghta/story/62369/to-teleytaio-geyma-toy-otzi

Δεν υπάρχουν σχόλια: