Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προτείνει τη μείωση των βουλευτών σε 200


Περικοπή βουλευτικών εδρών και προνομίων, προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης προς τους υπόλοιπους 299 συναδέλφους
του με ανοιχτή επιστολή που τους απηύθυνε προσβλέποντας, όπως λέει, στο να κερδηθεί ένα μέρος της χαμένης αξιοπιστίας του ελληνικού κοινοβουλίου και των εκπροσώπων του.



Οπως αναφέρει «βιώνουμε μέρες πρωτόγνωρης λαϊκής οργής που στρέφεται πρωτίστως κατά του κοινοβουλίου και στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο και κατώτερο των περιστάσεων», ενώ θεωρεί δικαιολογημένο το ότι «οι πολίτες προσάπτουν στους πολιτικούς μεγάλες ευθύνες για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα».

«Τους κατηγορούν όμως και για το γεγονός ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι για το καλό των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν», συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τονίζει πως «ενώ για την οικονομική κρίση δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις, η απαξίωση της Βουλής μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε πίσω μέρος έστω της χαμένης αξιοπιστίας μας». Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει επτά μέτρα:

1. Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200: Οπως αναφέρει, ο κ. Μητσοτάκης, σε σχέση με άλλες χώρες παρεμφερούς μεγέθους η Ελλάδα έχει πολλούς βουλευτές, ενώ η μείωσή τους επιτρέπεται από το Σύνταγμα και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα στο πλαίσιο μιας αλλαγής του εκλογικού νόμου που θα ανακατανέμει τις εκλογικές περιφέρεις με κεντρικό άξονα τη δημιουργία μικρότερων εκλογικών περιφερειών. «Ο πολιτικός συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ πιο σημαντικός από την εξοικονόμηση των 11 εκατ. Ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό που αυτή συνεπάγεται», αναφέρει.

2. Την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης: Ο βουλευτής θα δικαιούται σύνταξη μόνο από έναν ασφαλιστικό φορέα αυτόν στον οποίο ανήκε ως εργαζόμενος πριν γίνει βουλευτής, ενώ για όσο διάστημα διατηρεί τη βουλευτική του ιδιότητα προτείνει να καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές του από τη Βουλή.

3. Την κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής: Ως γνωστόν η συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών αμείβονται προς 270 ευρώ καθαρά πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης.

Οπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης «εκτός του απαράδεκτου καθεστώτος να αμείβονται οι βουλευτές με περισσότερα χρήματα για να συμμετέχουν σε επιτροπές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς τους, με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο».

4. Το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής: Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι το κανάλι της Βουλής κοστίζει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος μπορεί να μην το έχει παρακολουθήσει ποτέ καθώς η τηλεθέασή του φτάνει μετά βίας το 0,3%!

5. Την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό σήμερα, όταν μια μέση ελληνική οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, να παρέχει η Βουλή στους βουλευτές μεταφορικό μέσο», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται επίσης 5,4 εκατ. Ευρώ το χρόνο.

6. Την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας: Οπως επισημαίνει, αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με την κοινή βούληση όλων των κομμάτων η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας να εισηγείται πάντα και για όλες τις υποθέσεις υπέρ της άρσης στην Ολομέλεια της Βουλής.

7. Τη διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο:

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα πόθεν έσχες των βουλευτών πρέπει να είναι προσβάσιμα από τους πολίτες όχι μόνο για τον τελευταίο χρόνο αλλά από το έτος που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή.

Καταλήγοντας στην ανοιχτή επιστολή του ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι «η αμηχανία είναι ανεπίτρεπτη και η αδράνεια μπορεί να αποβεί καταστροφική» και προσθέτει: «Η προσαρμογή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας στις απαιτήσεις των καιρών αποτελεί δική μας ευθύνη».

http://www.on-news.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

DEN DIKAIOUTAI NA MILAEI O FLOUFLHS GIATI EINAI BASIKO SYSTATIKO MEROS TOY PROBLHMATOS!
NA MAS PEI AYTOS KAI H ADERFH TOU: TA "DWRA" THS SIEMENS TA EPESTREPSAN?

OUST!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ 200;!!Ή ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ;;!!