Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Chromebook: στις 15 Ιουνίου ο υπολογιστής της Google


Στην αγορά του hardware εισέρχεται η Google. Ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών βρίσκεται πίσω από την κυκλοφορία του Chromebook, ενός φορητού υπολογιστή που θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου. Ο υπολογιστής θα "τρέχει" με το λειτουργικό Chrome OS της Google και υπόσχεται να κάνει πιο αποδοτική την χρήση των υπολογιστών. Στην πραγματικότητα βέβαια ο υπολογιστής προωθεί τις υπηρεσίες και την φιλοσοφία της Google και ειδικά τις υπηρεσίες cloud, της αποθήκευσης δεδομένων όχι σε σκληρό δίσκο, αλλά στον κυβερνοχώρο.
Το cloud storage (ή cloud computing) έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία ο χρήστης ενός υπολογιστή μπορεί να αποθηκεύει τα αρχεία του σε ένα ανεξάρτητο ιστοχώρο στον κυβερνοχώρο και έτσι μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο ίντερνετ και από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται, ενώ επίσης δεν κινδυνεύει να τα «χάσει». Οι ιστοχώροι αποθήκευσης έχουν μορφή σύννεφου μέσα στα οποία υπάρχουν τα αρχεία γι' αυτό και το όλο σύστημα ονομάστηκε cloud.

Σε δύο μοντέλα

Ο υπολογιστής θα κυκλοφορήσει σε δύο μοντέλα, ένα από την Samsung και ένα από την Acer. Το μοντέλο της Acer θα κοστίζει 349 δολάρια (Acer) και εκείνο της Samsung 429 δολάρια. Η Google ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα διαθέτει το Chromebook και για ενοικίαση (κυρίως σε σπουδαστές ή καθηγητές) προς 20 δολάρια τον μήνα αλλά και σε επιχειρήσεις προς 28 δολάρια τον μήνα.

Εκτός από τις ιντερνετικές υπηρεσίες που θα προσφέρει στους κατόχους του το Chromebook έχει και ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα, ότι είναι έτοιμο για χρήση μόλις 8 δευτερόλεπτα μετά το πάτημα του κουμπιού έναρξης λειτουργίας ενώ η αποθήκευση και άλλες εφαρμογές γίνονται με ένα κλικ. Επίσης σε σχέση με τους συμβατικούς φορητούς υπολογιστές και τα netbooks που έχουν αυτονομία γύρω στις 3-4 ώρες το Chromebook υπόσχεται αυτονομία 6-8.5 ωρών.

Τα Chromebooks θα είναι διαθέσιμα για αγορά ή ενοικίαση από τις 15 Ιουνίου 2011 στο Amazon και το Best Buy στην Αμερική. Στην Ευρώπη το Chromebook θα κυκλοφορήσει την ίδια ημερομηνία σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: