Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, η αμφισβήτηση απ'το υπ. Οικονομικών & οι δραματικές εξελίξεις...


09/05/2011 - 16:55 - 0 Σχόλια

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Αμφισβητεί το υπουργείο Οικονομικών την εγκυρότητα της νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα.
Κατ΄ αρχήν σε νέα  υποβάθμιση  της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από BB- σε Β και με εκτίμηση για αρνητική προοπτική, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης  Standards and Poor's, εκφράζοντας την άποψη ότι «η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι ενισχύεται η αίσθηση στους κύριους κρατικούς δανειστές της χώρας στην Ευρωζώνη ότι θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες στα δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ.  Ως συνέπεια μιας τέτοιας επιμήκυνσης θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πιθανόν να επιδιώξουν 'παρόμοια μεταχείριση' και για τους ιδιώτες επενδυτές».

Σε  ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζει την υποβάθμιση και αναφέρει: «Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor's έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν. Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά».
Μαύρα μαντάτα από το εξωτερικό
Εξάλλου, η εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν υπήρξε ποτέ, ούτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη» που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας  στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel, δεν αλλάζει το κλίμα. Εντεινόμενη είναι η ανησυχία, ότι η χώρα μας είναι άγνωστο εάν θα διαβεί τον «Ρουβίκωνα», στο κρισιμότερο 15νθήμερο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της σε σχέση με την οικονομία της, όπως το δεύτερο 15νθήμερο του Μαϊου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η  Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «στις 16 Μαΐου,   θα εξετάσουμε αν θα πρέπει ή όχι να ζητηθεί κάτι επιπλέον από το ελληνικό κράτος και τι θα είναι αυτό, ώστε να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του».
Και ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συσκέπτεται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οργιάζουν οι φήμες  για νέες επώδυνες περικοπές, ο διεθνούς φήμης αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι σε συνέντευξη  που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», εκτιμά εξαιρετικά πιθανό σε ορίζοντα πενταετίας, πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν σε ορισμένες περιφερειακές οικονομίες - την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία - να έχουν ως αποτέλεσμα την έξοδό τους από την ευρωζώνη, αντί να υποστούν «μόνιμη στασιμότητα ή ύφεση».
Ζοφερή η εικόνα σύμφωνα με την αντιπολίτευση
«Με εξαίρεση την Ακρόπολη όλα τα άλλα θα μπουν υποθήκη» σημείωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα   μιλώντας στην ΝΕΤ έκανε λόγο για «παιχνίδια κερδοσκοπίας» και πρόσθεσε ότι «για να κλείσει ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης θα πρέπει να καταστραφούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να απαξιωθεί ένας μέρος του κεφαλαίου για να υπάρξει ξανά κερδοφορία». Χαρακτήρισε το κίνημα  κατώτερο της επίθεσης που δέχεται και πρόσθεσε: « Δεν μπορεί να κάθεσαι στον καναπέ στην τηλεόραση ή να πετάς γιαούρτια και μην πας να ψηφίσεις στις αρχαιρεσίες. Και όταν πας, να σε παγιδεύει ο συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. και διάφοροι άλλοι που κηρύσσουν εξεγέρσεις».
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Η αβεβαιότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχος του πανικού. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα διαπιστώνει ότι η πολιτική ηγεσία διακατέχεται από ένα "μούδιασμα". Πρέπει να ξεπεράσουμε εαυτούς, να νικήσουμε τις δουλείες μας και τον αυταρχισμό των συμμάχων μας».
Ερώτηση για την έκτακτη σύσκεψη υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σημειώνει ότι επειδή «πιθανότερα σενάρια είναι η σύνταξη ενός νέου Μνημονίου και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας υπό εποπτεία» και είναι «αδιανόητο τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το μέλλον των επόμενων γενεών να συζητούνται μυστικά, εν αγνοία του λαϊκού παράγοντα και των θεσμών της χώρας» και ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ποιες αποφάσεις ελήφθησαν σχετικά με τη χώρα μας στην συνεδρίαση της Παρασκευής  και ζητά την κατάθεση των πρακτικών που τηρήθηκαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών παρουσία του προέδρου του Eurogroup.
Εξάλλου σε συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας στο ραδιόφωνο Real news,  πρότεινε σκληρές διαπραγματεύσεις, με την αξιοποίηση του "όπλου" του δημοψηφίσματος για το σύμφωνο του ευρώ, ώστε τα μεγάλα funds να συμφωνήσουν υπό την εγγύηση της ΕΚΤ να κόψουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς ενός άλλου μέρος του χρέους στην ΕΚΤ. Χαρακτήρισε «αστειότητες και παιδαριώδη λάθη αν αυτά τα κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου ή ο κ. Παπανδρέου, και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερώσει και να έχει πάρει την έγκριση -ας μην σας πω εγώ του Κοινοβουλίου- τουλάχιστον της κυβέρνησής του».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Γ. Οικονόμου, δήλωσε:«Οι ώρες είναι κρίσιμες. Η εθνική συνεννόηση είναι όρος για την αποτροπή της χρεοκοπίας και της καταστροφής του τόπου. Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή έχει μιλήσει συγκεκριμένα για την ανάγκη αυτή, προτείνοντας οι αναγκαίες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Είναι ενθαρρυντικό ότι πλέον βρίσκονται πολιτικοί και από τα δύο μεγάλα κόμματα, που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο.
Εάν οι αρχηγοί τους επιμένουν στις μοναχικές διαδρομές, η χώρα σαν ακυβέρνητο καράβι θα οδηγηθεί στα βράχια. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο: Εθνική συνεννόηση ή εκλογές που θα την επιβάλουν».
http://www.eklogika.gr/news/4753

Δεν υπάρχουν σχόλια: