Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Προχωρούν οι εξεγέρσεις και σιγά-σιγά αγγίζουν την 'ισχυρή' Τουρκία!


Συγκρούσεις αστυνομικών – διαδηλωτών στη Συρία
 Αστυνομικοί επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω το υπουργείο Εσωτερικών και συνέλαβαν πολλούς εξ αυτών.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας διέλυσαν περίπου 150 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο της Δαμασκού σήμερα για να αξιώσουν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, σύμφωνα με ανταποκριτές.

Δεκάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με ρόπαλα και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι. Τουλάχιστον πέντε ακόμα διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η συγκέντρωση στην πλατεία Μάρτζα στο κέντρο της πρωτεύουσας Δαμασκού, ήταν σιωπηλή, με τους διαδηλωτές να κρατούν φωτογραφίες των φυλακισμένων συγγενών και φίλων τους, πριν τους επιτεθούν οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η συγκέντρωση διαλύθηκε μετά τα γεγονότα και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας συνέχισαν να συλλαμβάνουν κι άλλους και να τους μεταφέρουν σε δύο λεωφορεία με σκούρα τζάμια.
Κατόπιν άρχισε μια σύντομη αντιδιαδήλωση, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν το σύνθημα «με την ψυχή μας, με το αίμα μας, θα θυσιαστούμε για τον Μπασάρ», αναφερόμενοι στον πρόεδρο της Συρίας αλ Άσαντ.
Την Τρίτη, περίπου 40 άνθρωποι είχαν λάβει μέρος σε διαδήλωση στην Δαμασκό, φωνάζοντας πολιτικά συνθήματα, στην πρώτη σημαντική πρόκληση για το κυβερνών κόμμα Μπάαθ αφότου ξέσπασαν λαϊκές εξεγέρσεις και κινητοποιήσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ο Άσαντ -- ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του πριν από 11 χρόνια στην προεδρία -- είναι και επικεφαλής του Μπάαθ, το οποίο κυβερνά τη Συρία από το 1963, θέτοντας εκτός νόμου κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης και επιβάλλοντας μέτρα εκτάκτου ανάγκης που παραμένουν σε ισχύ.
Οι αρχές έχουν εντείνει τις συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης, διαφωνούντων και ανεξάρτητων συγγραφέων και δημοσιογράφων μετά την ανατροπή των προέδρων της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: