Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Tα γουρουνάκια της Ευρώπης

Πάνε κατευθείαν για σφάξιμο! Μπορεί όταν ήμασταν μικροί να γνωρίζαμε απ’ έξω και ανακατωτά το παραμύθι με τα 3 γουρουνάκια, δεν είχε προβλέψει να μας πει κανείς όμως ότι στην πραγματικότητα τα γουρουνάκια δεν είναι 3, αλλά 4 ή ίσως και παραπάνω!
Και μιλώντας για γουρούνια δεν εννοούμε τα γνωστά σε όλους μας ζωάκια. Φυσικά, κάνουμε λόγο για τον όρο PIGS που έχει γίνει της μόδας τελευταία στις οικονομικές συζητήσεις, αναφερόμενος στις χώρες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας (
Portugal-Ireland-Greece-Spain). Οι δύο από αυτές, η δικιά μας και αυτή της Ιρλανδίας νιώθουν ήδη στο λαιμό τους τη λεπίδα του ΔΝΤ, ή για να μιλήσω ρεαλιστικά είναι ήδη σφαγμένες, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι στο παρά πέντε για σφάξιμο!

Η πρωταγωνίστρια των τελευταίων ημερών είναι φυσικά η Πορτογαλία, η οποία δέχεται επίθεση από το λύκο του ΔΝΤ να ενταχθεί όσο γίνεται γρηγορότερα στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. με τη δικαιολογία να μην εξαπλωθεί το χρέος στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας αποτέλεσε η δημοπρασία των πορτογαλικών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, η οποία τελικά κρίθηκε επιτυχής με την άντληση 1,249 δισ.ευρώ, και με το επιτόκιο να βρίσκεται στο 4-5,4%, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα συγκρινόμενο με το επικίνδυνο 7% που κατατρώει τη χώρα μας.
Οι οικονομικοί αναλυτές ωστόσο δεν προβλέπουν ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για την Πορτογαλία, θεωρώντας εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να διατηρήσει το επιτόκιο στο τρέχον επίπεδο, με αποτέλεσμα να ζήσει και αυτή, και μάλιστα σύντομα, τον εφιάλτη του ΔΝΤ. Εξάλλου, λέγεται ότι ήδη από τον Ιούλιο γίνονται συζητήσεις για την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αν δεν καταφέρει να αντέξει το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με φήμες που οι ίδιες αρνούνται, η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν ότι η Πορτογαλία πρέπει να κάνει το βήμα προς το ΔΝΤ όσο πιο γρήγορα γίνεται, πριν είναι πολύ αργά. Από την πλευρά της, η χώρα βρίσκεται σε διχασμό, με μερικούς να υποστηρίζουν πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να ζητήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια και με άλλους να τονίζουν ότι τα ίδια τα μέτρα λιτότητας που έλαβαν για την αποφυγή της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, είναι αυτά που θα τους οδηγήσουν πριν την ώρα τους σ’ αυτό.
Βέβαια, αν τελικά η Πορτογαλία ζητήσει βοήθεια, θα προστατεύσει ταυτόχρονα και την Ισπανία, η οποία προς το παρόν σώζεται παρά τα λεγόμενα ότι θα είναι η επόμενη στο στόμα του λύκου, με την επιτυχία της έκδοσης των ομολόγων της αξίας 3 δις. ευρώ την Πέμπτη. Όσο για την Ιταλία, άντλησε εχθές 6 δις ευρώ με δύο εκδόσεις ομολόγων, αργεί ωστόσο ακόμα να μπει μέσα στις PIGS.
Ποιό απ’ όλα τα γουρουνάκια άραγε θα φερθεί αρκετά έξυπνα ώστε να διαολοστείλει τον κακό το λύκο και να ζήσει ήσυχα, φτιάχνοντας από την αρχή το σπιτάκι του; Μπορεί η πραγματική ζωή τελικά να μοιάζει λίγο με παραμύθι, γι’ αυτό το αν τελικά η Νότια Ευρώπη θα σωθεί από το στόμα του λύκου, θα το μάθουμε μόνο αν διαβάσουμε μέχρι τέλους τις σελίδες.

πηγη:http://typografikos.blogspot.com/2011/01/t_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: