Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Βίντεο και φωτό από τον πρώτο ebook reader με έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί (Hanvon)


Ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού, που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο, ήταν στο περίπτερο της Hanvon στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας. Δεν είναι η τελική συσκευή που θα κυκλοφορήσει εμπορικά, αλλά είναι η πρώτη φορά που τη βλέπουμε σε λειτουργία και η πρώτη φορά που μπορούμε να κρίνουμε την ποιότητα και την ταχύτητα του έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού.

Η οθόνη είναι αφής 9.7 ιντσών που λειτουργεί κυρίως με γραφίδα (με τα δάχτυλα συχνά δεν αποκρίνεται) . Ο επεξεργαστής θα είναι της Freescale στα 800 MHz. Η οθόνη έχει ανάλυση 1600 x 1200, ιδιαίτερα υψηλή, και απεικονίζει4.096 χρώματα. Η εσωτερική μνήμη θα είναι 4GB (μόνο το Kindle 3 έχει τόσο μεγάλη εσωτερική μνήμη), αλλά θα διαθέται και θύρα για κάρτα SD. Θα διαθέτει επίσης μικρόφωνο και επιταχυνσιόμετρο, ενώ θα συνδέεται στο internet μέσω WiFi (δεν έχει ανακοινωθεί μοντέλο με 3G)

δείτε παρακάτω το βίντεο

Το software φαίνεται αρκετά πλούσιο και περιλαμβάνει δυνατότητα για σελιδοδείκτες και σημειώσεις και με ελέυθερο χέρι, αλλά και αρκετά είδη ζουμαρίσματος και reflow για τα PDF. Θα υπάρχουν ακόμα λεξικά και παιχνίδια. Ποια αρχεία θα υποστηρίζει ακριβώς δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά τα ePUB και τα PDF θα ανήκουν οπωσδήποτε μέσα σε αυτά, καθώς και αρχεία εικόνας, αφού ο συγκεκριμένος ηλεκτρονικός αναγνώστης θα προωθηθεί στην αγορά ιδιαίτερα για την ανάγνωση κόμιξ (τα αρχεία που είχε προεγκατεστημένα η Hanvon για επίδειξη δεν ήταν τυχαία).

Από τα βίντεο και τις φωτό που βλέπουμε δεν μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή και η οθόνη της ενθουσιάζουν. Τα χρώματα δεν είναι ζωηρά και παρόλο που δεν περιμέναμε βέβαια να είναι επιπέδου οθόνης LCD είναι θέμα κατά πόσο παιδικά βιβλία, κόμιξ, έγχρωμα περιοδικά θα απεικονίζονται ικανοποιητικά. Και η ταχύτητα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της συσκευής, είναι σχετικά αργή, όχι βέβαια απαραίτητα πιο αργή από τους περισσότερους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, αλλά σίγουρα πιο αργή απόKindle και Sony Reader, που έχουν τις καλύτερες ασπρόμαυρες οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού, τις Pearl της E Ink. Βέβαια, η ταχύτητα εξαρτάται από το software και μπορεί να βελτιωθεί αρκετά μέχρι να κυκλοφορήσει η συσκευή. Με τις σημερινές της επιδόσεις στην ανάγνωση έγχρωμου περιεχομένου πάντως δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στα tablet PC (και ειδικά στο Notion Ink Adam με τις υβριδιακές οθόνες LCD/ηλεκτρονικού χαρτιου τηςPixel Qi).

Η συσκευή θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο στην Κίνα, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα σχέδια για τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσημα δεν έχει δοθεί τιμή, αλλά γίνεται λόγο για €300 (τιμή Κίνας, όπου τόσο περίπου κάνει και το iPad).

Από τα βίντεο, το πρώτο είναι η πληρέστερη παρουσίαση της συσκευής και το δεύτερο δείχνει την ταχύτητα στην αλλαγή των σελίδων και την απεικόνιση των χρωμάτων. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν αναλυτικότερα τις δυνατότητες της συσκευής.

Βίντεο


Φωτογραφίες
(κλικ για μεγέθυνση)
Η γραφίδα απαραίτητη

Αρχείο PDF, αλλά τα χρώματα δεν είναι ιδιαίτερα ζωηρά.

Σημειώσεις με ελεύθερο χέρι πάνω σε αρχείο PDF

To μενού όταν έχουμε ανοίξει ένα αρχείο PDF.
Διακρίνουμε διάφορα ζουμ, reflow και σημειώσεις.

Οριζόντιος προσανατολισμός της οθόνης.
Βάζουμε σελιδοδείκτη από το μενού.

Απεικόνιση κόμιξ

Η κεντρική σελίδα

Υπάρχουν και κάποια παιχνίδια

Settings / ρυθμίσεις

προηγούμενη και επόμενη σελίδα, μενού, ΟΚ/επιλογή,
back/ακύρωση, scrolling πάνω και κάτω

Η κάτω πλευρά: ηχεία, on/off για το WiFi, hardware reset,
 η θήκη με τις θύρες, μικρόφωνο, υποδοχή ακουστικών

Κάρτα SD, microUSB, USB

Πώς φαίνεται το κείμενο

και πώς φαίνονται τα χρώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: