Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

"Βιβλική καταστροφή" από πλημμύρες στην Αυστραλία


Μεγάλα τμήματα των παράκτιων περιοχών της βορειοανατολικής Αυστραλίας πλημμύρισαν την Κυριακή σε μια επεκτεινόμενη περιβαλλοντική καταστροφή που...... αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν την επανάληψη των αποκλεισμών των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Οικονομικών 'Αντριου Φρέιζερ περιέγραψε τις πλημμύρες ως «καταστροφή βιβλικών διαστάσεων» και εκτίμησε ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν το 1 δις δολάρια Αυστραλίας [980 εκατ.δολάρια ΗΠΑ, περίπου 747 εκατ.
ευρώ].
Η πόλη Ρόκχαμπτον, 600 χλμ. βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Μπρισμπέιν, με πληθυσμό 77.000, αποκλείστηκε, και το 40% των σπιτιών σε αυτή αναμένεται να πλημμυρίσει τις επόμενες ημέρες καθώς τα νερά θα φθάσουν τα 30 πόδια (9 μέτρα).

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας εκτίμησε ότι τα νερά των πλημμυρών στην πόλη μπορεί να φθάσουν τα εννιά μέτρα την Δευτέρα και να ξεπεράσουν τα 9,4 μέτρα την Τετάρτη--επίπεδο παρόμοιο με τις πλημμύρες που είχαν σημειωθεί το 1991 και το 1954.

Τμήματα του Κουίνσλαντ ενδέχεται να μείνουν αποκλεισμένα για ημέρες, καθώς οι πλημμύρες προκάλεσαν πλήρη αναστολή στην οικονομική δραστηριότητα, με τα ανθρακωρυχεία και τη γεωργία να πλήττονται ιδιαίτερα.
Ένα άτομο επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρό--πρόκειται για μια γυναίκα 41 ετών η οποία εξαφανίστηκε όταν προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό της τον πλημμυρισμένο ποταμό Λίτσχαρτ.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σορός της βρέθηκε περίπου 2 χλμ. μακρύτερα.

Ένας ενήλικος και τρία παιδιά που επέβαιναν στο όχημα διασώθηκαν.

Οι βροχοπτώσεις έχουν εξασθενίσει αλλά τα νερά φθάνουν σταδιακά από τα ποτάμια συστήματα στις ακτές.
Δρόμοι και τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κοπεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών, ενώ Ρόκχαμπτον πλημμυρίζει αργά.

Σε ορισμένες περιοχές τα νερά έχουν φθάσει τα 8,8 μέτρα.

Ο δήμαρχος Μπραντ Κάρτερ είπε ότι η πόλη είναι αποκλεισμένη και το ποτάμι φουσκώνει με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν.

Οι αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο για να υψώσουν φράγματα από σάκους με άμμο.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και κέντρα εκκένωσης στήθηκαν βιαστικά, ενώ αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας για την περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν στην εκκένωση.
Πάνω από 12 πόλεις είναι ήδη κάτω από το νερό.
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: