Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Στο Αυτόφωρο όσοι φοροδιαφεύγουν


Η µη απόδοση του ΦΠΑ µε το νέο νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών θα θεωρείται κλοπή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης



Στο Αυτόφωρο θα οδηγούνται όσοι εντοπίζονται να µην αποδίδουν τον ΦΠΑ, σύµφωνα µε διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονοµικών στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που θα προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν.
Στόχος της κυβέρνησης, που µε βάση και τις απαιτήσεις του Mνηµονίου καλείται να εµφανίσει ισχυρά αποτελέσµατα στην πάταξητης φοροδιαφυγής, είναι το νοµοσχέδιονα έχει κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήµερο του Ιανουαρίου.


Ειδικότερα, σύµφωνα µε το µέτρο που προωθεί το υπουργείοΟικονοµικών, θα ενεργοποιείται η διαδικασία του Aυτοφώρου πάνω από ένα συγκεκριµένο ποσό, όχι µόνο στις περιπτώσεις όπου ο επιχειρηµατίας θα πιάνεται στα… πράσα να µην εκδίδει απόδειξη, αλλά και τη στιγµή που θα διαπιστώνεται το αδίκηµα οτι δεν απέδωσε µέρος ή ολόκληρο τον ΦΠΑ πουεισέπραξε.


Η διαδικασία του Αυτοφώρου, αν και τυπικά προβλέπεται απο τη νοµοθεσία για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ωστόσο στην ουσία αποτελεί γράµµα... κενό, αφού απαιτείται, για να εφαρµοστεί, να συλληφθεί ο επιχειρηµατίας την ώρα ακριβώς που διαπράττει το αδίκηµα, δηλαδή όταν δεν κόβει απόδειξη, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συµβεί. Γι’ αυτό και, όπως λένε ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, χρειάζεται αλλαγή της νοµοθεσίας ώστε το µέτρο να είναι και στην πράξη εφαρµόσιµο, προκειµένου να έχει αποτέλεσµα.


«Ειδικά για τονΦΠΑ, θα υπάρχεικαι το Αυτόφωρο,το πάρτι τελείωσε και ίσως κάποιοι βρεθούν προς εκπλήξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο γενικός γραµµατέας του υπ. Οικονοµικών ∆ηµήτρηςΓεωργακόπουλος. Για να συµπληρώσει ότι «θα αυστηροποιηθούν οι ποινές, ιδιαίτερα για τον ΦΠΑ, η µη απόδοση του οποίου θεωρείται µια ευθεία παρακράτηση εσόδων, τα οποία πρέπει να πάνε στο ∆ηµόσιο, και γι’ αυτό θα αντιµετωπίζεται πλέον ως κλοπή».


Στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι µε το µέτρο αυτόθα ενισχυθεί ουσιαστικά το«οπλοστάσιο» για την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Μεταξύ των µέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νοµοσχέδιο είναι ο θεσµός του οικονοµικού εισαγγελέα καθώς και του φορολογικού διαιτητή.


Ποινές φυλάκισης Στο µεταξύ, στάλθηκε στις Εφορίες η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονοµικών ∆. Κουσελά, που διευκρινίζει τα αυστηρότερα µέτρα για τηνπάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία περιλαµβάνειο τελευταίος φορολογικός νόµος (ισχύει ήδη από τον Οκτώβριο). Η εγκύκλιοςδιευκρινίζει ότι οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις που θα επιβάλουν οι Εφορίες είναι οι ακόλουθες: 1Ποινές φυλάκισης για όσους συλλαµβάνονται να µην αποδίδουν ΦΠΑ, ακόµη και για µικροποσά µέχρι 3.000 ευρώ. Μέχρι σήµερα τέτοιου είδους παραβάσεις δεν επέσυραν ποινές φυλάκισης. Με τις προηγούµενες διατάξεις προβλεπόταν φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους ή κάθειρξη µέχρι 10 έτη γιαµη απόδοση ΦΠΑ, αλλά για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ.


2Οι προϊστάµενοι των Εφοριών θα είναι υποχρεωµένοινα υποβάλλουν µηνυτήρια αναφοράστον αρµόδιο εισαγγελέα για την άµεση άσκησηποινικής δίωξης σε επιχειρήσεις που εντοπίζονται να µην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή αποδείξεις ανεξαρτήτως αριθµού εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ. 3Μηνυτήρια αναφορά θα υποβάλλουν οι προϊστάµενοι των Εφοριών και εφόσον οι επιχειρήσεις συλλαµβάνονται για µη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ, του φόρου κύκλου εργασιών και των παρακρατούµενων φόρων και τελών για ποσά αξίας άνω των 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση, καθώς και σε περιπτώσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων πάνω από 150.000 ευρώ. 4Αυξάνεται η ποινήφυλάκισης από τουλάχιστον 2 σε τουλάχιστον 4 µήνες για όποιον δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς αποδείξεις και τιµολόγια σύµφωνα µε τον ΚώδικαΒιβλίων Στοιχείων.


Αν οι παραβάτες ξανασυλληφθούν από τους ελεγκτές µε τις ίδιες παραβάσεις µέσα σε διάστηµα τριών ετών από την έκδοση απόφασης για αναστολή λειτουργίας των επαγγελµατικών τους εγκαταστάσεων, τότε αυξάνεται η ποινή φυλάκισης από τουλάχιστον 3 µήνες σε τουλάχιστον 6 µήνες.

μας το έστειλε


info@gusto.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: