Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τα επόμενα βήματα για την έκδοση ευρωομολόγων


Την Επιτροπή που έχει συστήσει για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών για την έκδοση ευρωομολόγων συγκαλεί στις 9.30 το πρωί της..... Δευτέρας, κάνοντας ποδαρικό στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στη συνάντηση η Επιτροπή θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, επιδιώκοντας πρώτα από όλα-όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας - τη σύσταση «Οργανωτικής Επιτροπής» επτά φυσικών προσώπων από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη. Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει στην Επιτροπή αυτή να συμμετάσχουν και κάποια σημαντικά πρόσωπα από την ΕΕ, ώστε η συγκρότησή της να αποτελέσει σημαντική πράξη. Είναι επίσης σαφές ότι η Επιτροπή αυτή δεν θα μείνει στον χώρο των Σοσιαλιστών, αλλά θα επεκταθεί και στον χώρο των Φιλελεύθερων και των Πράσινων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, η Επιτροπή υπό τη Βάσω Παπανδρέου που έχει συγκροτήσει ο πρωθυπουργός, θα ζητήσει τη συναίνεση και των άλλων ελληνικών κομμάτων, πρώτα από όλα της Νέας Δημοκρατίας, στην πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση του ενός εκατομμυρίου υπογραφών. Στη συνάντηση στο Μαξίμου θα συζητηθούν η επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων και η διαβούλευση με κόμματα, κοινωνικούς φορείς, ΜΚΟ και προσωπικότητες της Ευρώπης τόσο για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων όσο και για την επιβολή φόρου 0,5% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για τη συγκέντρωση των υπογραφών θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, καθώς μεταξύ άλλων, από τη Συνθήκη της Λισαβόνας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προβλέπεται: Σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής επτά φυσικών προσώπων από επτά τουλάχιστον κράτη-μέλη. Νομικός έλεγχος της αίτησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν πληροί τα κριτήρια της Συνθήκης. Λήψη απόφασης εντός τριών μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή υπό την προεδρία της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος, αλλά και οι κ.κ. Παντελής Οικονόμου, Νάσος Αλευράς, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Ντίνος Βρεττός.

Η πρώτη συνάντηση Γιώργου - Βάσως

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα περάσει για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η αρχηγός του «στρατού των ατάκτων» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: