Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Στην Ουγγαρία η προεδρία της ΕΕ


Η Ουγγαρία του αμιφιλεγόμενου συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ανέλαβε για έξι μήνες την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έχοντας να...... αντιμετωπίσει ως πρώτη πρόκληση την κρίση στη ζώνη του ευρώ, στην οποία δεν πρόκειται να γίνει μέλος πριν από το 2019, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Η ουγγρική προεδρία, που πλασάρει το σύνθημα "μια ισχυρή Ευρώπη", θα σημαδευτεί επίσης από την έναρξη των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και την ενσωμάτωση των Ρομά.

Η παραλαβή της σκυτάλης από το Βέλγιο συμβαίνει σε μια ευαίσθητη στιγμή, κατά την οποία η Βουδαπέστη είναι το αντικείμενο ζωηρών επικρίσεων για τη μεταρρύθμιση των ΜΜΕ, η οποία έχει χρακτηριστεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως "απειλή για την ελευθερία του Τύπου".

Η μεγάλη πρόκληση της προεδρίας παραμένει η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, που σημαδεύεται από τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία).

Η ουγγρική προεδρία θα σημαδευτεί επίσης από την έναρξη των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2014-2020).

Άλλο θέμα πολεμικής: η διεύρυνση του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, υποστηριζόμενες από την Ουγγαρία, ελπίζουν να ενταχθούν στο χώρο αυτό το Μάρτιο του 2011, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να μπλοκάρουν την είσοδό τους, κρίνοντάς την ως πρόωρη.

Ένα από τα μεγάλα ραντεβού της προεδρίας θα είναι η δεύτερη σύνοδος κορυφής της Εταιρικής Σχέσης της Ανατολής, στη Βουδαπέστη το Μάιο: αυτή η εταιρική σχέση έχει σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Ουκρανία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία), χωρίς ωστόσο να προτείνει μια προοπτική ένταξης.

Στη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών η Βουδαπέστη θα πρέπει επίσης να δώσει ορμή στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Τέλος, η ενσωμάτωση σε ευρωπαϊκή κλίμακα των Ρομά, της πιο σημαντικής εθνικής μειονότητας της ΕΕ (περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) και εκείνης που υφίσταται τις περισσότερες διακρίσεις, είναι ανάμεσα στις ουγγρικές προτεραιότητες.

Η παραγματική μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου, με τους βέλγους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένονται στη Βουδαπέση από τις 6 Ιανουαρίου.

Στην ίδια τη Βουδαπέστη το μόνο ορατό σημάδι της ουγγρικής προεδρίας ειναι δύο τεράστιες σημαίες στο αεροδρόμιο, η μία στον πύργο ελέγχου και η άλλη στον τερματικό σταθμό των αφίξεων N.1 με την επιγραφή΅"Καλωσήρθατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
http://www.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: