Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

μύθοι περί μαύρης ζάχαρης


Ποιές είναι τελικά οι διαφορές...;;;brown_sugar

Στην ουσία οι διαφορές λευκής και μαύρης (καφέ) ζάχαρης είναι ελάχιστες. Τα 100 gr λευκής περιέχουν 387 kcal, 99.98% υδατάνθρακες και 0,02% νερό, ενώ η μαύρη 377 kcal, 97,3% και 1,77% νερό και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α. Αυτά τα τελευταία της κάνουν και πιο υγιεινή σε ένα βαθμό.
Η λευκή έχει περάσει από περισσότερα στάδια επεξεργασίας για να φτάσει στη στεγνή και λευκή μορφή της, ενώ η μαύρη είναι πιο κοντά στην ακατέργαστη μορφή του τεύτλου και συγκεντρώνει περισσότερη μελάσα(Παχύρρευστο παράγωγο που προκύπτει από την επεξεργασία της ζάχαρης). Η μελάσα της δίνει σκούρο χρώμα και γλυκόπικρη γεύση.Πολλές φορές η μαύρη του εμπορίου δεν είναι τίποτε περισσότερο απο λευκή αναμεμιγμένη με μελάσα.
Προσοχή στις θερμίδες όμως! Η μαύρη αποτελείται από μικρότερους κρυστάλλους από εκείνους της λευκής για αυτό είναι και πυκνότερη. Επομένως έχει περισσότερες κατά όγκο θερμίδες, δηλαδή ένα κουταλάκι μαύρη έχει περισσότερες θερμίδες από ένα κουταλάκι λευκή, χωρίς να υπολογίζουμε επίσης ότι η μαύρη είναι λιγότερο γλυκιά(για ένα μέτριο καφέ θέλουμε 2 κουταλιές λευκή ή 2 και 1/2 μαύρη)!
Άρα, άνθρακες τα περί διαιτητικής μαύρης ζάχαρης, σίγουρα όμως δίκαιη η φήμη για πιο θρεπτικής λόγω μετάλλων και βιταμινών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: