Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

61-65: «Ρουά ματ» του Ολυμπιακού στη «σκακιέρα» του ΟΑΚΑ

Tην πρώτη του νίκη μέσα στο κλειστό του ΟΑΚΑ σε ματς κανονικής περιόδου μετά τον Φεβρουάριο του 2007, πήρε ο Ολυμπιακός με σκορ 65-61 στο μεγάλο ντέρμπι «αιωνίων» για την 12η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ. Κορυφαίος για τους «ερυθρόλευκους» ο Νεστέροβιτς που σταμάτησε στους 17 πόντους, άξιος συμπαραστάτης του και ο Παπαλουκάς, εμφανώς επηρεασμένος ο Σπανούλης στην επιστροφή του.Δυνατά ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός το ματς με τον Μπατίστ να κρατά την «μπακέτα» στην επίθεση όπου με τέσσερις σερί πόντους(4-0) έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους. Ο Σπανούλης στην επιστροφή του στο ΟΑΚΑ δείχνει μουδιασμένος, αλλά ανοίγει το λογαριασμό στο σκορ με τρίποντο μειώνοντας σε 4-3, στο 3’. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με χουκ στα του Μπουρούση(6-7, 4’) και με απίστευτο κάρφωμα του σέντερ του Ολυμπιακού έκανε το 8-9.  Κάπου εκεί ο Γκόρντον ζήτησε αλλαγή καθώς δέχθηκε ένα χτύπημα στο μάτι, αλλά δεν είναι κάτι σοβαρό. Τρία λεπτά μετά πριν το τέλος της περιόδου, Ίβκοβιτς και Ομπράντοβιτς αποσύρουν Σπανούλη και Διαμαντίδη για να τους δώσουν ανάσες. «Σκάκιερα» μέχρι στιγμής το ματς με τους προπονητές να δίνουν βάση στα ματς απ. Ο Τεόντοσιτς με τρίποντο 23’’ πριν το τέλος ισοφάρισε το ματς 18-18, σκορ με το οποίο τελείωσε η περίοδος.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός περνάει μπροστά στο σκορ χάρις σε έμμεσο τρίποντο του Ράσο Νεστεροβιτς(18-21). Στην επόμενη φάση ο Σάτο παίρνει ένα ακόμα επιθετικό ριμπάουντ μετά από χαμένο σουτ του Νίκολας και μειώνει στον πόντο, 20-21. Ο Καλάθης με τρίποντο δείνει προβάδισμα 2 πόντων στους γηπεδούχους, 25-23, πριν ισοφαρίσει ο Παπαλουκάς. Με ένα σερί 4-0 ο Ολυμπιακός περνάει μπροστά με 27-29.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος ο Ίβκοβιτς χρεώνεται τεχνική ποινή για διαμαρτυρίες για ένα φάουλ του Τεόντοσιτς, ο Σάτο βάζει και τις δύο και ένα δίποντο στη επόμενη φάση και δίνει προβάδισμα, στον Παναθηναϊκό(31-29). Ο Νίκολας με τρίποντο κάνει το 34-29 δίνοντας προβάδισμα 5 πόντων, όμως μια βολή του Σπανούλη και ένα «επεισοδιακό» δίποντο του Έρτσεγκ φέρνει τη διαφορά στους 2, 34-32, 1΄πριν τελειώσει το δεκάλεπτο. Το δεκάλεπτο κλείνει με τον Ολυμπιακό να έχει «βραχεί» κεφαλή, χάρη σε δύο δίποντα από Έρτσεγκ και Χαλπερίν(34-36).
Το δεκάλεπτο δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό καθώς τόσο ο Σάτο, όσο κι ο Νίκολας χρεώθηκαν με 3ο φάουλ. Ο Ομπράντοβιτς αποφάσισε να αποσύρει μόνο τον πρώτο, κίνηση που αποδείχτηκε... σοφή, διότι αμέσως μετά το Αμερικανός γκαρντ πήρε το όπλο του! Συγκεκριμένα σημείωσε 11 πόντους στην περίοδο, «τιμωρώντας» την άμυνα του Ολυμπιακού, η οποία άφηνε τον ψηλό κοντά στη ρακέτα, δίνοντας του τη δυνατότητα να σουτάρει με ντρίμπλα από μέση απόσταση.
Οι «ερυθρόλευκοι» παρόλα αυτά κατάφεραν να μείνουν μες στο ματς παίρνοντας μάλιστα το προβάδισμα στην εκπνοή και πάλι με τον Γιοτάμ Χαλπερίν, που ευστόχησε αυτή τη φορά σε τρίποντο για να κάνει το 51-49 στο 30'. Την ίδια ώρα ο Ίβκοβιτς είχε αποσύρει τον Νεστέροβιτς (3ο φάουλ), αλλά και τον Μίλος Τεόντοσιτς που είχε παρασυρθεί σε λάθος αποφάσεις. Στο ίδιο διάστημα ο Σπανούλης είχε ανεβάσει την απόφαση του, έστω κι αν δεν βρήκε το δρόμο προς το καλάθι. Αντίθετα προσέφερε στην ομάδα του κερδίζοντας φάουλ και μοιράζοντας τελικές πάσες στους ψηλούς.
Λίγο πριν τη λήξη του δεκαλέπτου είχε περάσει στον πάγκο κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που φάνηκε επηρεασμένος από την ίωση που τον ταλαιπώρησε μες στη βδομάδα. Ο διεθνής επέστρεψε ξανά στο 32' και με το σκορ στο 51-51 κι ενώ ο... Νίκολας είχε σιγήσει. Ο Αμερικανός που μονοπώλησε τις επιθέσεις άρχισε να κουράζεται και το «τριφύλλι» χρειαζόταν άλλο τρόπο δημιουργίας. Για αυτό κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θέλησε να «ξεκουράσει» την ομάδα δίνοντας τη μπάλα στον Ίαν Βουγιούκα, που κέρδισε δύο φάσεις και μαζί το 4ο φάουλ του Ερτσέγκ, που ήταν «καταλυτικός» ως εκείνο το σημείο. Η απάντηση του Ίβκοβιτς ήταν... έκπληξη, η οποία ακούει στο όνομα Παναγιώτης Βασιλόπουλος, στη θέση «4».
Από την άλλη ο Ολυμπιακός συνέχισε να χρησιμοποιεί τρεις «κοντούς», Σπανούλη, Τεόντοσιτς και Παπαλουκά, αλλά και τον πολύ θετικό Νεστέροβιτς στο «5».
Το παιχνίδι εξελίχθηκε αρκετά νευρικά ως το 36' με «κλειστό» σκορ (54-53) το οποίο... διακόπηκε μετά από απόφαση των διαιτητών ύστερα από ρήψη φωτοβολίδας στον αγωνιστικό χώρο. Οι δύο ομάδες αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια για να ακολουθήσει το μήνυμα της διοίκησης, δια στόματος Μάνου Παπαδόπουλου, για να σταματήσουν αυτές οι αντιδράσεις.
Το ματς ξεκίνησε μετά από 5 περίπου λεπτά με δύο βολές του Μπατίστ και ένα καλάθι του Τεόντοσιτς (56-55)., για να ακολουθήσει το φόλοου του Φώτση και το γκολ-φάουλ του Νεστέροβιτς (58-58) απέναντι στις «αλλαγές» του Παναθηναϊκού.
Στα 2.30' ο Παπαλουκάς σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το 60-58, πριν το άστοχο τρίποντο του Διαμαντίδη. Στην επόμενη κρίσιμη επίθεση και συγκεκριμένα στα 1.24'' οι Πειραιώτες εκμεταλλεύτηκαν με τον ίδιο τρόπο την υπεροχή του Νεστέροβιτς μες στο καλάθι για το 62-58.
Μετά το τάιμ-άουτ του Ομπράντοβιτς ο Ντρου Νίκολας ήταν αυτός που πήρε «πάνω» του τρεις επιθέσεις, χωρίς να ευστοχήσει. Ενδιάμεσα ο Παπαλουκάς ευστόχησε με προσωπική ενέργεια σε λέι-απ (64-58) βάζοντας ουσιαστικά «τέλος» στο παιχνίδι 40'' πριν το φινάλε. Το τρίποντο του Φώτση διαμώρφωσε απλώς το τελικό 61-65.
Τα Δεκάλεπτα: 18-18, 34-36, 49-51,61-65
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 2, Περπέρογλου 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 9 (7 ριμπάουντ), Σάτο 13, Νίκολας 15 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 2, Βουγιούκας 5, Καλάθης 3 (1), Καϊμακόγλου, Ζούμπος

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9, Νεστέροβιτς 17, Λούκας, Σπανούλης 4 (1), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 8 (6 ριμπάουντ), Κέσελ, Μαυροκεφαλίδης 2, Χαλπερίν 5 (1), Παπανικολάου, Έρτσεγκ 10, Τεόντοσιτς 10 (2)

Διαιτητές: Σχινάς, Κορομηλάς, Αναστόπουλος

http://www.mpala.gr/?v=2&dbt=1&aid=26247

Δεν υπάρχουν σχόλια: