Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«Μεσογειακοί Αγώνες του 2013: Το παραμύθι τελείωσε»

Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη
Σπεύδω να υιοθετήσω τον τίτλο της ανακοίνωσης του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ «Να επιστραφούν οι Μεσογειακοί Αγώνες» και ας μην έχω καμία, μα καμία (δυστυχώς), σχέση με τον αθλητισμό. Μόνο τύψεις έχω, που με την ίδια βιασύνη με όλους τους άλλους, έριξα τον ΣΥΝ στο «πυρ το εξώτερο», όταν πριν από την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων, επιχειρούσε και τότε να μας πείσει γιατί δεν πρέπει να τους αναλάβουμε. Λαχταρούσε και εμένα η ψυχή μου λίγο εθνικό μεγαλείο και μια «στιγμιαία» δικαίωση, όπως αυτή που πήρα με το κέντρο της Αθήνας, κατά τις ημέρες της διοργάνωσης, πιο όμορφο, ανθρώπινο και προσπελάσιμο. από ποτέ! ...Και έπειτα, ήρθε το θηριώδες δημόσιο χρέος, τα εγκαταλελειμμένα Ολυμπιακά ακίνητα, τα «φιλέτα» - αντάλλαγμα με τα νερά της λίμνης Βιστωνίδας, σκάνδαλα- σκάνδαλα και πολλά άλλα. Έλεγαν τότε αρκετοί, ότι θα ξοδευτούν δισεκατομμύρια τα όποια δεν έχει η Ελλάδα και δεν αντέχει η οικονομία της για να κάνουν «πάρτι» οι μεγαλοεργολάβοι και οι μιζαδόροι, αλλά όπως πάντα ! ο Έλληνας, τα δυσάρεστα δεν θέλει να τα ακούει, πολύ περισσότερο όταν «ακουμπούν» τον μεγαλοϊδεατισμό του. Και όταν χτυπήσουν την πόρτα του τα κακά μαντάτα, τότε τα χρεώνει στους άλλους: «Αυτά δεν μου τα είπαν»... Ο ίδιος ποτέ δεν γνώριζε εγκαίρως!

Τώρα λοιπόν ο ΣΥΝ τα λέει για τους Μεσογειακούς και επειδή διαισθάνομαι ότι εάν ήμουν Βολιώτισσα, θα ήθελα να χαρώ με τα «μεγαλεία» που δικαιούται και η δική μου πόλη, ας διαβάσω εγκαίρως τον αντίλογο και ας αναρωτηθώ και εγώ και όλος ο κόσμος: Με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες του Μεσογειακού Νότου για τις οποίες συζητάμε ως μετέχουσες, πόσοι τουρίστες αναμένεται ανταποδοτικά να έρθουν στην Ελλάδα για τους αγώνες; Εξυπηρετούν τον αθλητισμό σε συνθήκες κρίσης και Μνημονίου, ή ακριβώς το αντίθετο; Παραθέτω τμήμα της ανακοίνωσης του ΣΥΝ:
«Από τη προχθεσινή σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού προκύπτει ότι η κυβέρνηση επιμένει στη διοργάνωση των άχρηστων Μεσογειακών Αγώνων του 2013 σε Βόλο και Λάρισα, με κόστος 135 εκατ. ευρώ.
Τη ίδια στιγμή υλοποιούνται οι όροι του μνημονίου στον αθλητισμό με περικοπή άνω του 35% των ετήσιων δαπανών για τον αθλητισμό (70 εκατ. ευρώ). Καταργούνται οι ενισχύσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία, κλείνουν τα αθλητικά σχολεία, υποβαθμίζεται η φυσική αγωγή, εξαφανίζονται τα προγράμματα «αθλητισμού για όλους».
Οι αντιφάσεις είναι ξεκάθαρες: η κρατούσα λογική της κυβέρνησης της τρόικας, ενώ απορρίπτει τον κοινωνικό χαρακτήρα του αθλητισμού, ενισχύει την οικονομική του διάσταση ως εργαλείο άντλησης υπερκερδών για συγκεκριμένα συμφέροντα. Όταν μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η κοινωνία οδηγείται στην ανέχεια και κάτω από τα όρια της επιβίωσης, ούτε σκέψη δεν μπορεί να γίνεται για φιέστες και Μεσογειακούς αγώνες.
Επιπλέον, οι αρχικές διακηρύξεις περί Μεσογειακών αγώνων - δήθεν - εργαλείου για την αθλητική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας έχουν καταρρεύσει. Όλα τα συνοδευτικά έργα υποδομών που υποτίθεται ότι θα γίνονταν, (πχ. Προαστιακός σιδηρόδρομος, Μεσογειακό χωριό για εργατικές οικογένειες, ρυμοτομικές και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις κλπ) μπήκαν στο χρονοντούλαπο. Κανένα από αυτά τα έργα δεν πρόκειται να γίνει σε ολόκληρη την περιφέρεια. Πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα για την κατασπατάληση πόρων για να περάσουν καλά τα μέλη της Μεσογειακής «οικογένειας» και οι εταιρείες τους.
Κανένας σοβαρός κοινωνικός λόγος δεν υπάρχει για να διεξαχθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 στην Ελλάδα. Μόνο λόγοι εξυπηρέτησης γνωστών ιδιωτικών συμφερόντων.
Ο ΣΥΝ ξανα-δηλώνει την αντίθεσή του στη διοργάνωση των αγώνων. Τα 135 εκατ. ευρώ που πρόκειται να κατασπαταληθούν να επιστραφούν στον ελληνικό αθλητισμό, την παιδεία, την υγεία και άλλες κοινωνικές πρόνοιες. Να δοθούν για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Θεσσαλίας σε κοινωνικές υποδομές.
Να επιστραφούν οι αγώνες στους ιδιοκτήτες τους
Ναι, το παραμύθι τέλειωσε. Ζούμε ένα «θρίλερ» χωρίς τελειωμό, τέτοιο, που κάθε «δεκάρα» από το δημόσιο ταμείο η οποία ξοδεύεται -πόσο μάλλον 135 εκατ- πληρώνεται με άμεσες περικοπές ή έμμεσους φόρους από τους εργαζόμενους. Και επειδή φαντάζομαι ότι οι νεοεκλεγέντες στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας και στους δήμους Λάρισας- Βόλου, θα ξεσηκωθούν, εάν (μία στο εκατομμύριο) πει «όχι» στους μεσογειακούς η κυβέρνηση, ας το ξανασκεφτούν: Να ζητήσουν τα λεφτά, χωρίς τη διοργάνωση. Πάλι έργα θα γίνουν, πάλι μεροκάματα θα πέσουν στην τοπική αγορά. Και στο κάτω - κάτω, θα αποφασίσουν αυτοί για τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής τους. Σε άλλη περίπτωση, δεν θα υπάρχουν λεφτά ούτε για τη θέρμανση της πισίνας του εθνικού κολυμβητηρίου...
Είναι «κουτοπονηριά» να νομίζουμε ότι σε συνθήκες μνημονίου, τα «ρέστα» για τους Μεσογειακούς δεν θα τα πληρώσουν οι μισθωτοί, όπως ήδη συνέβη με τους Ολυμπιακούς. Εγώ τουλάχιστον, αντιγράφοντας την ανακοίνωση του αθλητικού τμήματος του ΣΥΝ, σας τα είπα -ως αντιστάθμισμα για τον μεγαλοϊδεατισμό που εξέθρεψα μέσα μου στους Ολυμπιακούς - και εσείς μη κάνετε ότι δεν τα ξέρατε. Να το πούμε όμως όλοι μαζί στην κυβέρνηση...
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: