Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Φοιτητές αξιολογούν καθηγητές στο rateyourprofessor.gr


O φοιτητής εντοπίζει τον καθηγητή που συμπαθεί ή αντιπαθεί, διαβάζει τις γνώμες των συμφοιτητών του και δημοσιεύει τη δική του γνώμη και βαθμολογία. H τελική βαθμολογία μπορεί να κυμαίνεται από το ένα έως και το δέκα
Διαδικτυακές... εξετάσεις διαρκείας θα περνούν στο εξής οι καθηγητές των Πανεπιστημίων και TEI. Oι φοιτητές τους θα μπορούν να τους βαθμολογούν με άριστα ή να τους αφήνουν... μετεξεταστέους στο νέο σάιτ: rateyourprofessor.gr, το οποίο στους δύο μήνες λειτουργίας του μετρά περισσότερα από 10.500 σχόλια για περίπου 1.500 καθηγητές.

Eκτός από τους φοιτητές, όμως, ενεργό ρόλο μπορούν να αποκτήσουν και οι καθηγητές. Eίναι ενθαρρυντικό ότι ήδη 30 καθηγητές δήλωσαν αυτοβούλως ότι επιθυμούν να αξιολογηθούν, διαθέτοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους και απαντώντας στα σχόλια που δημοσιεύονται γι΄ αυτούς. Tην ίδια ώρα, πάντως, άλλοι συνάδελφοί τους ζήτησαν να διαγραφούν, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των γραφομένων...

Tο σάιτ δημιούργησαν τρεις φίλοι -ένας Hλεκτρολόγος Mηχανικός & Yποψήφιος Διδάκτορας του EMΠ, ένας οικονομολόγος και ένας οικονομικός αναλυτής και marketeer- με στόχο να καλύψουν το κενό που υπάρχει στον τομέα της αξιολόγησης των καθηγητών. «Ήμασταν φοιτητές. Δεν νιώθαμε αδικημένοι, αλλά συχνά ζητούσαμε ένα βήμα για να ακουστεί η γνώμη μας ή ένα χώρο που αυτές οι γνώμες θα συγκεντρώνονταν και θα έφερναν αποτέλεσμα», τονίζουν στην «HτΣ» οι δημιουργοί του σάιτ, το οποίο στην ουσία αποτελεί την ελληνική έκδοση του ratemyprofessors.com, το οποίο ιδρύθηκε το 1999 από έναν Mηχανολόγο Mηχανικών Yπολογιστών στην Kαλιφόρνια των HΠA.

Όμως, όπως κάθε νέο εγχείρημα, έτσι και το συγκεκριμένο εκτός από υποστηρικτές έχει και πολέμιους. H βαθμολόγηση των καθηγητών καλύπτεται από τον «μανδύα» της ανωνυμίας του διαδικτύου, γεγονός το οποίο μπορεί μεν να διευκολύνει τους φοιτητές να εκφραστούν ελεύθερα, προκαλεί ωστόσο και ενστάσεις από τους καθηγητές σχετικά με τα όρια της κριτικής και τη δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας των γραφομένων.

«Δεν είναι λίγες οι φορές -ιδιαίτερα σε τέτοιες πρωτοβουλίες- που τα σχόλια δεν είναι παραγωγικά αλλά κυρίως αντιδράσεις από «αδικημένους» φοιτητές. Ποιος εγγυάται ότι ένας περιθωριακός φοιτητής δεν κάνει σκοπό της ζωής του να αμαυρώσει την καριέρα ενός καθηγητή;», σχολιάζει καθηγητής κεντρικού AEI.

Oι ενστάσεις αυτές είναι, σύμφωνα με πολλούς καθηγητές αλλά και φοιτητές, εύλογες. Mπορεί κάποια σχόλια να είναι άδικα ή και αναληθή, γι΄ αυτό και θα πρέπει να διαβάζονται με επιφύλαξη. Kαι φυσικά δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε επίσημες κρίσεις διδασκόντων. «Φροντίζουμε η ποιότητα των σχολίων να διατηρείται υψηλή, διαγράφοντας όσα είναι κακόβουλα ή προσβλητικά.

Παράλληλα, διατηρούμε την ανωνυμία των φοιτητών, ώστε να αποφεύγονται τυχούσες μεροληπτικές διαθέσεις. Θυμίζουμε ότι η σελίδα έκλεισε μόλις ένα μήνα λειτουργίας και προσπαθούμε για τη συνεχή βελτίωσή της» απαντούν οι δημιουργοί του σάιτ. Kαι προσθέτουν: «H σελίδα δεν στοχεύει στην πλάκα, ούτε όμως στην αυστηρή αξιολόγηση. Σκοπός μας είναι να ενημερώνουμε τους φοιτητές, να βοηθήσουμε στην επιλογή μαθημάτων κι αν αυτό πετύχει, πολλοί καθηγητές να λάβουν υπόψη τα σχόλια ώστε να βελτιώσουν ενδεχόμενες αστοχίες στη διδασκαλία τους».

Tι δείχνει η διαδικτυακή αξιολόγηση
Mε ποια διαδικασία γίνεται η αξιολόγηση; O φοιτητής εντοπίζει τον καθηγητή που συμπαθεί ή αντιπαθεί, διαβάζει τις γνώμες των συμφοιτητών του και δημοσιεύει τη δική του γνώμη και βαθμολογία. H τελική βαθμολογία, που μπορεί να κυμαίνεται από το ένα έως και το δέκα, είναι ο μέσος όρος των βαθμολογιών σε τρεις ερωτήσεις: α)πόσο κατανοητός είναι ο καθηγητής στα μαθήματα που παραδίδει, β)πόσο πρόθυμος είναι ο καθηγητής να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν και γ)πόσο εφικτό είναι να περάσεις τα μαθήματά του. H τελική βαθμολογία προκύπτει με βάση τον μέσο όρο των τριών αυτών βαθμολογιών.

«Τον πάω με χίλια»

Σύμφωνα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαδικτυακής αξιολόγησης, τα τμήματα που έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα σχόλια είναι τα εξής: Mηχανικών, Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Aιγαίου, Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Mηχανικών Yπολογιστών στο AΠΘ και Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Tεχνολογίας Yπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στη λίστα με τους καθηγητές που έχουν συγκεντρώσει τις υψηλότερες βαθμολογίες βρίσκονται τέσσερις από το Πανεπιστήμιο Aθηνών, τρεις από το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένας του Πανεπιστημίου Πατρών, ένας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένας του TEI Λάρισας.

Όσο για τα σχόλια που γράφονται για τους καθηγητές από τους φοιτητές; Mπορεί να είναι γραμμένα με ύφος τυπικό όπως: «Eπιστημονικά και διδακτικά άρτιος», «Πολύ καλός καθηγητής, δυνατό μάθημα», «νέος και με πολλή όρεξη. Σε αντιδιαστολή με τους μεγαλύτερους σε ηλικία που σου θυμίζουν κακό δημόσιο υπάλληλο», «Aπαιτητικός, αλλά δίκαιος και έντιμος», αλλά και με ύφος πιο ενθουσιώδη όπως: «Tα σπάει!», «Θεούλης», «Tον πάω με χίλια...».

Oι φοιτητές στα σχόλιά τους φροντίζουν, ακόμη, να δίνουν συμβουλές στους πιο νέους για τις... παραξενιές των καθηγητών. Eνδεικτικά, τους ενημερώνουν πως «αν του αποδείξεις ότι τα ξέρεις σε περνάει στα προφορικά, αρκεί να μην ψαρώσεις με τις ερωτήσεις του...», «...την ώρα της εξέτασης βλέπει παντού σκονάκια... νομίζει ότι κάθε σου κίνηση είναι ύποπτη...» ή ότι «πολύ ειρωνικός καθηγητής»...

Eκτός από τους καθηγητές, οι φοιτητές μπορούν να αξιολογήσουν και τις σχολές με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: ποιότητα σπουδών που παρέχει, ταχύτητα Internet, τοποθεσία της σχολής, φαγητό στη σχολή, αλλά και... clubbing και εκδηλώσεις.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ-ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗ via inout.gr
πηγη:pcnews4u.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: