Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Οι μαγευτικοί "Pilobolus"!


Οι "Pilobolus" είναι μία... ξεχωριστή θεατρική ομάδα, η οποία δίνει βέβαια και... ξεχωριστές παραστάσεις.
Κορμιά από λάστιχο που πλέκονται στα πιο αναπάντεχα σχήματα, μια διαρκής μάχη με τη βαρύτητα και τα όρια του ανθρώπινου σώματος, σε χορογραφίες υψηλής αισθητικής και παγκόσμια αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής αξίας. Ο λόγος φυσικά για τους Pilobolus, μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ομάδα χορού, που διανύει ήδη την τέταρτη δεκαετία της ζωής της.

Η ομάδα πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μανιτάρι, το οποίο, παρότι το ύψος του φτάνει μόνο το 1/4 της ίντσας, είναι ικανό να εκτοξεύει το σπόρο του σε ύψος οκτώ ποδιών. Μια ομάδα χοερυτών, αθλητών, ακροβατών, καλλιτεχνών του τσίρκου και της παντομίμας που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, αλλά και στη σκληρή συλλογική δουλειά που την έχει καταστήσει μία από τις διασημότερες ομάδες στον κόσμο, με ένα χορευτικό ιδίωμα υψηλής ποιότητας και αισθητικού αποτελέσματος.Το ποιητικό αυτό οπτικοακουστικό θέαμα χρωστά την πρωτοτυπία του ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο έχει διαρθρώσει και δομήσει τα μέλη της ομάδας και τη λειτουργία της. Η ομάδα στηρίζεται στη συνεργασία και τη συμβολή πέντε καλλιτεχνικών διευθυντών και έξι χορευτών, οι οποίοι χορογραφούν και χορεύουν, ενώ, ταυτόχρονα, διευθύνουν και δημοσιεύουν οι ίδιοι τα προγράμματά της. Ένα συμπαγές, απόλυτα αυτάρκες σχήμα, όπου οι έννοιες της συν-δημιουργίας και συν-εξέλιξης βρίσκουν την πλήρη δικαίωσή τους.

Οι Pilobolus κατέκτησαν άλλο ένα σκαλοπάτι στο δρόμο της καλλιτεχνικής καταξίωσης, με τη συγκλονιστική τους εμφάνιση στην 79η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ (δείτε το βίντεο πιό κάτω). Οι έξι μαγικές χορογραφίες σκιών που παρουσίασαν πίσω από τις κουρτίνες του Kodak Theatre στο Hollywood, - την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρη την υφήλιο- προκάλεσε αίσθηση και αποθεώθηκε από τους επιφανείς εκπροσώπους της 7ης Τέχνης που παρευρέθηκαν στην 79η Τελετή Απονομής των Όσκαρ. Οι χορογραφίες στη συνέχεια προβλήθηκαν σε ειδικό αφιέρωμα της εκπομπής της Oprah Winfrey.

Έχουν κερδίσει πολλά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις, όπως το Βραβείο Κριτικών του Βερολίνου και του New England Theatre Conference, το βραβείο Brandeis, το Connecticut Commission on the Arts Award for Excellence, και το Primetime Emmy Award (1997). Το 2000, οι Pilobolus τιμήθηκαν με το Samuel H. Scripps American Dance Festival Award για τη μακρόχρονη προσφορά τους στη χορογραφία, ενώ το 2004 εμφανίστηκαν για εξήντα ολόκληρα λεπτά στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Το 2006, οι Jonathan Wolken, Robby Barnett και Michael Tracy (οι τρεις καλλιτεχνικοί διευθυντές) έλαβαν την επιχορήγηση Kenneth and Harle Montgomery από το Dartmouth College.

Μικρές χορευτικές στιγμές δημιουργούν έναν μαγικό κύκλο που απογειώνει τους θεατές....

Δεν υπάρχουν σχόλια: