Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

O΄Neill της Goldman: Η Ιταλία ίσως είναι το επόμενο "θύμα" της κρίσης

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να προχωρήσουν με κοινή δράση για να περιορίσουν την κρίση κρατικού χρέους, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος οι πιέσεις των αγορών να αναγκάσουν μία δομικά σημαντική χώρα όπως η Ιταλία να χρειαστεί ίσως διάσωση, τονίζει ο Jim O’Neill, πρόεδρος της....... Goldman Sachs Asset Management στο αμερικανικό πρακτορείο CNBC.
Νομίζω ότι πρέπει να το κάνουν πολύ γρήγορα. Αυτό που πραγματικά ανησυχεί είναι ότι η Ιταλία πλήττεται για πρώτη φορά», δήλωσε ο O’Neill μετά την άνοδο των spreads των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών σε ιστορικό ρεκόρ (Ευρωζώνης) σήμερα.

«Είναι προφανές ότι το χρέος της Ιταλίας είναι περίπου το 25% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Αν η Ιταλία αρχίσει να δημιουργεί τον ίδιο πανικό – θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να αποτρέψουν κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον O’Neill το αυξανόμενο κόστος κρατικού δανεισμού της Ιταλίας πρέπει να «ξυπνήσει» τους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε ότι «η Ιταλία δεν είναι μία χώρα που κινδυνεύει» από τα δημόσια οικονομικά και απέκλεισε επιπρόσθετες διορθώσεις στον προϋπολογισμό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο O’Neill συνέχισε λέγοντας ότι η πρόσφατη διάσωση της Ιρλανδίας βγάζει την κρίσης της Ευρωζώνης από την «περιφέρεια» και περιλαμβάνει πλέον το σύνολο της ένωσης. Και η Γερμανία, μαζί με άλλες οικονομίες της Ευρώπης, πρέπει να σκεφτούν αν επιθυμούν την επιβίωση της νομισματικής ένωσης ή όχι, πρόσθεσε.

«Θέλουν την νομισματική ένωση ή όχι; Αυτό είναι το ζήτημα. Αν θέλεις τη νομισματική ένωση, που πιστεύω ότι την θέλουν, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να τη σώσουν», τόνισε ο O’Neill.
πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: