Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το αίνιγμα της Φαιστού ντοκιμαντέρ από το National Geographic

Στο μυστήριο που καλύπτει -μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις –τον δίσκο της Φαιστού,επιχειρεί να ρίξει φως το ντοκιμαντέρ που αναμένεται να προβληθεί από το κανάλι National Geographic στο πλαίσιο της..... σειράς «Ancient X-Files».
Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να παρουσιαστεί ο δίσκος της Φαιστού, οι προσπάθειες της κατανόησής και ερμηνείας τους από την ανακάλυψή του το 1908 και η πρόοδος που έχει καταγραφεί από τους επιστήμονες όσον αφορά στην αποκωδικοποίηση του.
Για το ντοκιμαντέρ συνεργάστηκαν στελέχη του ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενώ γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, στη Φαιστό, στους Βώρους στη Μεσαρά,σ την Κνωσό, στις Αρχάνες, στην προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στο δήμο Ηρακλείου και στο ΤΕΙ Κρήτης.
Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουλίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ (Luigi Pernier) στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. Χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί ένα από τα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
πηγη:www.creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: