Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Αψιμαχίες Τουρκίας-Ισραήλ για το Mavi Marmara


Νέα ένταση πυροδοτήθηκε με την επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη του τουρκικού πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και δέχθηκε την.... επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων τον περασμένο Μάιο.

Για μία ακόμη φορά σηκώθηκαν οι διπλωματικοί τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ για την επίθεση στο Mavi Marmara, που κόστισε τη ζωή σε 9 Τούρκους ακτιβιστές. Το πλοίο επέστρεψε σήμερα στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης όπου το συνόδευσαν δεκάδες ακτιβιστές με σημαίες, χαμόγελα και αφιερώσεις για τους νεκρούς Τούρκους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο επικεφαλής των ακτιβιστών του πλοίου είπε ότι το Mavi Marmara θα δοκιμάσει ακόμη μία απόπειρα να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας ακριβώς έναν χρόνο μετά το πρώτο μοιραίο του ταξίδι στις 31 Μαΐου 2010.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του για τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούντογλου, που φαίνεται αμετακίνητος και καλεί το Τελ Αβίβ να ζητήσει συγνώμη και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, εμφανώς ενοχλημένος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με την Jerusalem Post ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η απαίτηση της Τουρκίας για συγνώμη αναφορικά με το περιστατικό στο Mavi Marmara είναι «έξω και από τα όρια του θράσους». «Δεν θα υπάρξουν συγνώμες, και αν υπάρξουν τότε θα περιμένουμε μία και από την Τουρκία» είπε ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν στην επίσημη συνάντηση με τους πρεσβευτές στο Ισραήλ
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: