Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση διέταξε το στρατό να διασφαλίσει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, έπειτα από την αιφνιδιαστική απεργία των ελεγκτών που προκάλεσε το κλείσιμο του..... εναέριου χώρου. Έκτακτη σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας συγκλήθηκε για σήμερα το πρωί το οποίο αναμένεται να κηρύξει εθνική «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
"Αυτό σημαίνει ότι όποιος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δεν παρουσιαστεί στη θέση του θ' αντιμετωπίσει την απειλή φυλάκισης", δήλωσε ο Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

"Ο αρχηγός της κυβέρνησης αποφάσισε τη σύγκληση το πρωί του Σαββάτου εκτάκτως υπουργικού συμβουλίου που θα κηρύξει, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν η κατάσταση στα αεροδρόμια δεν ομαλοποιηθεί πλήρως", είπε ο Ρουμπαλκάμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

"Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα σημάνει την κινητοποίηση όλων των ελεγκτών και την άμεση παραπομπή στην δικαιοσύνη όλων όσοι δεν παρουσιαστούν στις θέσεις εργασίας τους . . . θα αντιμετωπίσουν μεγάλες ποινές φυλάκισης", πρόσθεσε.

Σε περίπτωση μη προσέλευσης υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών.


"Ο επικεφαλής της κυβέρνησης ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αναλάβει τη διεύθυνση του γενικού αεροπορικού ελέγχου στο σύνολο της επικράτειας", δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει έως ότου οι πολιτικοί ελεγκτές αναλάβουν τα καθήκοντά τους με κανονικό τρόπο.

Στο μεταξύ, η εναέρια κυκλοφορία ξανάρχισε σταδιακά απόψε στη Βαρκελόνη, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ισπανίας, όπου οι ελεγκτές επέστρεψαν στις θέσεις τους γύρω στις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας).

Εξαιτίας της στάσης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας το μεγαλύτερο μέρος του Ισπανικού εναέριου χώρου έκλεισε και επικράτησε χάος στα αεροδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν, κατά εκτιμήσεις, 250.000 επιβάτες και να ακυρωθούν τουλάχιστον 2.000 πτήσεις.

Η Iberia, η κρατική αεροπορική εταιρία και μεγαλύτερη στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της έως τις 11:00 σήμερα

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους γύρω στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής , ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει με νόμο νέα ωράρια εργασίας. Επίσης οι ελεγκτές βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Μεταφορών και την Ισπανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (AENA) για μισθολογικά και άλλα εργασιακά ζητήματα εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: