Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΟΗΕ: Εγκαταλείπουν την Ακτή Ελεφαντοστού οι πολίτες


Περι τους 14.000 κάτοικους της Ακτής Ελεφαντοστού έχουν καταφύγει μέσα σε ένα μήνα στη γειτονική Λιβερία λόγω της βίας, αναφέρει η.... Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) . Απειλεί για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου σε περίπτωση που υπάρξει επέμβαση ξένων δυνάμεων ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Λοράν Γκμπάγκμπο, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία. Σε επ΄αόριστον γενική απεργία καλεί το λαό ο εκλεγμένος πρόεδρος Αλασάν Ουατάρα από τη Δευτέρα έως ότου ο Γκμπάγκμπο αναγκαστεί να παραδώσει την εξουσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η HCR "κατέγραψε τη φυγή συνολικά 14.000 κατοίκων της Ακτής Ελεφαντοστού προς τη Λιβερία λόγω της έλλειψης σταθερότητας μετά τις εκλογές στη χώρα τους εδώ και ένα μήνα".

Τονίζει ακόμα πως οι συνθήκες μετάβασης στη Λιβερία μόνο εύκολες δεν είναι καθώς η μετανάστευση εμποδίζεται από στοιχεία των "Νέων Δυνάμεων" (FN), οι οποίες υποστηρίζουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Αλασάν Ουατάρα. Έτσι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν παρακαμπτήριους δρόμους και δύσβατα σημεία.

"Οι πρόσφυγες περπατάνε πολλές ώρες ακόμη και ολόκληρες ημέρες προτού διασχίσουν με μαούνες τα πολλά ποτάμια κατά μήκος των συνόρων" τονίζει.

Εν τω μεταξύ, υπουργός του Μπενίν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας του, μαζί με τους ομόλογούς του της Σιέρα Λεόνε και του Πράσινου Ακρωτηρίου αναμένονται την Τρίτη στο Αμπιτζάν για να ζητήσουν εκ μέρους του δυτικοαφρικανικού μπλοκ από τον Λοράν Γκμπάγκμπο να εγκαταλείψει την εξουσία.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: