Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ενοχλημένο το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ


«Ατυχή εξέλιξη» χαρακτηρίζει την συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για την οριοθέτηση της..... Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Εντελώς άκαιρη και ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η Ελληνοκυπριακή διοίκηση προσεγγίζει τη λύση» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρεται ότι οι συμφωνίες που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις χώρες της περιοχής «δεν έχουν καμία ισχύ για την Τουρκία».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, από το 2003 υπογράφει διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ», ενώ ως προς τη συμφωνία με το Ισραήλ, υπογραμμίζονται τα εξής:

«Έχουν γίνει ενέργειες προς το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε ότι η υπογραφή τέτοιας συμφωνίας με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα σημαίνει παράβλεψη των δικαιωμάτων και συμφερόντων των τουρκοκυπρίων, θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και δεν θα συμβάλει θετικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέρεται επίσης ότι την Παρασκευή «κλήθηκε σχετικά με το θέμα στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα».

«Η υπογραφή της συμφωνίας, παρόλα αυτά, συνιστά ατυχή εξέλιξη» τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζονται τα εξής: «Η χώρα μας δεν προβάλει θέμα δικαιώματος στη θαλάσσια περιοχή με την οποία σχετίζεται η εν λόγω συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Η χώρα μας προσεγγίζει το θέμα με βάση το Κυπριακό ζήτημα. Το γεγονός ότι τέτοιες συμφωνίες, η υπογραφή των οποίων ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της νέας κυβέρνησης συνεταιρισμού, πράγμα για οποίο υπάρχει καταρχήν συμφωνία, και είναι από τα θεμελιώδη σημεία των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το Κυπριακό, προσπαθεί να τις υπογράψει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου παραβλέποντας τους τουρκοκύπριους, είναι εντελώς άκαιρο και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά προσεγγίζει τη λύση».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «όπως έχει ανακοινώσει και η ΤΔΒΚ, στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, δικαιώματα και δικαιοδοσίες έχουν και οι Τουρκοκύπριοι» και ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το Νησί».

Τέλος το τουρκικό υπουργείο καλεί «τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα να μη στηρίξουν τέτοιες μονομερείς κινήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ
To διαβάσαμε:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: