Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

‘Ερευνα: Σπάνιος ο καρκίνος μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί ενδεχομένως να μη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, υποδεικνύει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από..... 24.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν κάποια σχέση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για την υπογονιμότητα και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών αλλά ο αριθμός των γυναικών σε αυτές τις έρευνες ήταν μικρός, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Bengt Kallen, από το Πανεπιστήμιο Lund, στη Σουηδία.

Ο Kallen χρησιμοποίησε αρχεία θανάτων στη Σουηδία για να εντοπίσει μεγαλύτερη ομάδα, περίπου 24.000 γυναικών, που γέννησαν μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μεταξύ του 1982 και 2006.

Συνέκρινε τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των γυναικών και 1,4 εκ. άλλων γυναικών στη Σουηδία που γέννησαν την ίδια χρονική περίοδο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι λιγότερο από το 2% των γυναικών στην ομάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανέπτυξαν έναν ή περισσότερους καρκίνους μετά την αγωγή (κατά τη διάρκεια 8 ετών κατά μέσον όρο που πραγματοποιήθηκε η επανεξέταση). Σχεδόν 5% των γυναικών που δεν υποβλήθηκαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πριν τον τοκετό εμφάνισαν αργότερα καρκίνο, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Human Reproduction.’

Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία της μητέρας, τον αριθμό των προηγούμενων παιδιών και το κάπνισμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο γενικός κίνδυνος μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ήταν περίπου ένα τέταρτο χαμηλότερος σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν υποβληθεί στην αγωγή.

Ο Kallen δήλωσε ότι ένα ζευγάρι που πρέπει να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν χρειάζεται να ανησυχεί ότι η ορμονική αγωγή-τουλάχιστον αυτή που χρησιμοποιείται στη Σουηδία-θα αποτελεί κίνδυνο για μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο. Τα μόνα φάρμακα για την υπογονιμότητα που χρησιμοποιούνται στη Σουηδία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι οι γοναδοτροπίνες.

Ενώ ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών ήταν υπερδιπλάσιος μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αντιμετωπίστηκαν με την αγωγή, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αποτέλεσε βελτίωση στον σχεδόν τετραπλάσιο αυξημένο κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες πριν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο Kallen υπέδειξε ότι η συγκεκριμένη σχέση εξηγείται μάλλον από ανωμαλίες στη λειτουργία των ωοθηκών, που αυξάνουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας και καρκίνου. Όπως δήλωσε, ο κίνδυνος για δυο συνήθεις καρκίνους, του μαστού και του τραχήλου, ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τον αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον Kallen, δυο πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματα είναι ότι οι επιλεχθείσες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να ήταν πιο υγιείς ή -πιο πιθανό- ότι όσες υποβλήθηκαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να έκαναν περισσότερες μαστογραφίες και παπ τεστ.
πηγη:www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: