Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Το ήξερες ότι η βασιλόπιτα κάνει καλό στην επιδερμίδα σου; Και όχι μόνο...

Αν ανήκεις σε εκείνες που ψαχουλεύουν το κομμάτι της βασιλόπιτας για το φλουρί και μετά το αφήνουν από ενοχές για τις θερμίδες που περιέχει τότε καλό είναι να ξέρεις πως την πρωτοχρονιά δεν κάνει να καταπιέζεσαι. Επίσης, θα πρέπει να ξέρεις ότι η βασιλόπιτα με μέτρο μπορεί να κάνει καλό στον οργανισμό σου.

Ο Δημήτρης Γρηγοράκης εξηγεί ποια είναι αυτά τα συστατικά που θα κάνουν το πρωτοχρονιάτικο γλυκό εκτός από πεντανόστιμο και υγιεινό.

Μία τυπική συνταγή βασιλόπιτας που μπορείς να ετοιμάσεις είναι η παρακάτω. Κάνε κλικ επάνω στην εικόνα και δες τη συνταγή όπως την προτείνει ο ίδιος ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης.

Τα 2 μυστικά συστατικά που χαρίζουν υγεία:

Πορτοκάλι
Η βασιλόπιτα αποτελεί μία υγιεινή επιλογή για γλυκό χάρη στην ικανοποιητική περιεκτικότητάς της σε πορτοκάλια, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι ευεργετική για την ελαστικότητα και λεύκανση της επιδερμίδας λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα επιδερμικά κύτταρα, καθώς επίσης μετέχει και στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Αυγό

Το αυγό είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, αφού το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες. Ένα αυγό ημερησίως συμβάλλει κατά 11 % στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου.

Το αυγό αν και έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα απενεχοποιήΘηκε σε Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που πρόσφατα έλαβε χώρα στον Καναδά καθώς επίσης και από το Αμερικάνικο Καρδιολογικό Ινστιτούτο, μιας και η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστεροπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος. Επίσης, το αυγό δεν εμπλέκεται πλέον στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος αφού η χοληστερίνη παράγεται κυρίως -κατά 90% περίπου- από τον οργανισμό και μόνο το ένα δέκατο προέρχεται από τις τροφές.

Τέλος, τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, vιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα καθώς επiσης και ικανοποιητική περιεκτικότητα σε ΗDL χοληστερόλη.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν πρέπει να μας κάνουν να καταναλώνουμε τη βασιλόπιτα με ασυδοσία μιας και η υψηλή της περιεκτικότητα σε ζάχαρη και βούτυρο της προσδίδουν υψηλή ενεργειακή αξία (τα 100γρ έχουν 380 θερμίδες) και κορεσμένο λίπος.

πηγη:www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: