Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Χ. Φερεντίνος: Σήμερα όλοι χρωστάνε και το λένε


Υποστηρίζει πως όταν κάνεις τηλεόραση με αξιοπρέπεια εκείνη στο ανταποδίδει. Αμεσος, αληθινός και ανθρώπινος. Ακόμη κι όταν τον........ σταματούν στον δρόμο, τον ρωτούν για την οικονομική κρίση, τον αγκαλιάζουν αυθόρμητα ή τον φιλάνε, εκείνος δεν… τραβιέται.

«Ναι, συμβαίνει», απαντά με φυσικότητα ο Χρήστος Φερεντίνος, «αλλά γιατί να αποφύγω κάτι τέτοιο; Αφού είναι τιμή για μένα και μου δίνει χαρά».


Σε περίοδο κρίσης, μάλλον είσαι «ο άνθρωπός μας», ένας άνθρωπος που μοιράζει λεφτά…
Μ’ αρέσει πολύ σαν χαρακτηρισμός! Αλλά όταν συνδυάζεται με τα λεφτά, τότε λέω «ωχ, αν σταματήσουν, θα πάψω να ’μαι;». Αλλωστε, δεν τα δίνω από την τσέπη μου, από τον τραπεζίτη τα παίρνω και τα δίνω!

Πόσα έχεις μοιράσει ώς τώρα;
Ενα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ!

Κι επειδή η ζωή έχει δύο όψεις, πώς αντιμετωπίζεις όσους χάνουν;
Τους αφιερώνω το τραγούδι «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» του Γιάννη Αγγελάκα. Για όλους τους «χαμένους» της ζωής λέει. Ο χαμένος που σηκώνεται είναι πολύ πιο δυνατός…

Εχεις βρεθεί με ακραία περίπτωση χαμένου;
Οχι! Ολοι δέχονται το αποτέλεσμα με πολλή αξιοπρέπεια. Και οι πιο παρορμητικοί ακόμα. Ξέρεις, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργείς στο παιχνίδι. Ακόμη κι εκείνοι που είχαν μεγάλη ανάγκη ήταν αξιοπρεπέστατοι.

Πόσοι σου έχουν εκμυστηρευτεί εκτός αέρα ότι έρχονται πιεσμένοι από ανάγκες;
Α! Τώρα μας το εκμυστηρεύονται και εκτός και... εντός αέρα! Εχουν τελειώσει αναστολές και ντροπές. Ολοι χρωστάνε! Είναι πια η εξαίρεση να μη συμβαίνει. Και ντρέπονται κάποιοι να το πουν αυτό, ίσως για να μην προκαλέσουν. Οι άλλοι που έχουν ανάγκη το λένε και το εννοούν. Παλιά ήταν και λίγο υπερβολή...

Εχω διαπιστώσει πως παίρνεις και θέση, συμβουλεύοντας με τρόπο τους παίκτες να σταματήσουν σε κάποιο ποσό…
Ως παρουσιαστής, είναι βασικό να ακολουθείς το concept. Είναι ένα παιχνίδι με κανόνες και όχι ίδρυμα που μοιράζει χρήματα. Στο παιχνίδι είναι και η νίκη του τραπεζίτη και του παίκτη. Κι εκεί βλέπεις τι σημαίνει απληστία, ρίσκο, υπέρβαση.

Δοκιμάζεται ο καθένας ανάλογα με τον χαρακτήρα, τις ανάγκες, τη συναισθηματική του φάση. Ακροβατεί. Ο παρουσιαστής -δηλαδή εγώ- είναι με το μέρος του παίκτη.

Αυτό πρέπει να το κάνεις όσο πιο αληθινά γίνεται, αλλά πάντα με τους όρους του παιχνιδιού. Ε, κι εγώ όταν βλέπω πως μπορεί να στενοχωρηθεί περισσότερο με την απώλεια, οφείλω να βοηθήσω λίγο…

Εχεις δεχτεί υποδείξεις από την παραγωγή;
Οχι. Επειδή δεν ξέρω το περιεχόμενο των κουτιών, αλλά μου έχουν κι εμπιστοσύνη. Προσπαθώ να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη η κατάσταση. Είναι αλλιώς στο στούντιο κι αλλιώς να το βλέπεις απ’ το σπίτι. Στο στούντιο ο παίκτης χρειάζεται κάποιον να τον χτυπάει στην πλάτη, να τον στηρίζει.

Το Deal, στο ξεκίνημά του, καθήλωσε τους τηλεθεατές. Στην επιστροφή του έχει μεν μια ευπρεπή πορεία, αλλά περίμενες καλύτερη;
Κρυφό μου όνειρο ήταν να κάνει μια αντίστοιχη. Πρέπει, όμως, να προσαρμοζόμαστε. Με δεδομένα την καινούργια ώρα, την ανταγωνιστικότητα της ζώνης και τις νέες τηλεοπτικές συνθήκες, το αποτέλεσμα με βρίσκει πολύ ικανοποιημένο. Σταθερό κι ανεβαίνει!

Σε φοβίζουν οι νέες τηλεοπτικές συνθήκες;
Με φοβίζει περισσότερο ο φόβος στα μάτια όλων των συναδέλφων. Ανασφάλεια, ηττοπάθεια, διάθεση να μη μιλάμε, να αυτολογοκρινόμαστε, να μη λέμε τις ιδέες μας. Ο φόβος που βγαίνει μ’ όλα τα συνακόλουθα.

Παντού, όχι μόνο στην τηλεόραση. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά μεγεθύνεται κι εξυπηρετεί πολλά… Το ταλέντο που υπάρχει στους ανθρώπους της τηλεόρασης -τεχνικούς, παρουσιαστές, όλους- είναι μεγάλο. Αυτό είναι καλό να αντισταθεί στην κατηφόρα.

Πρόσφατα απομακρύνθηκες απότομα από το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.Σου στοίχισε;
Η νέα διεύθυνση στον σταθμό μού έκανε συγκεκριμένη πρόταση για δίωρο. Δεν ήταν θέμα οικονομικό, ούτε ακροαματικότητας. Δύο μέρες πριν βγούμε στον αέρα πήραν άλλη απόφαση.

Το σεβάστηκα, το δέχτηκα. Ηταν, όμως, πράγματι απότομο και χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη εξήγηση. Στην αρχή σίγουρα μ’ ενόχλησε. Το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, όμως, το αγαπώ και μ’ ενδιαφέρει να πάει καλά επειδή έχει και ικανούς ανθρώπους.

Πότε ξαναρχίζει το «Ελλάδα έχεις ταλέντο»;
Είδα τρέιλερ, όπως κι εσείς, αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες.

Τι θα αλλάξεις στην παρουσίαση;
Ανάλογα με το «υλικό» που θα συμμετέχει. Το concept είναι ίδιο. Γιατί, ως γνωστόν, στην τηλεόραση όλα γίνονται και ξαναγίνονται. Το θέμα είναι πώς τα κάνεις. Εγώ θα το κάνω τρίτη φορά.

Χρειάζεται ανανέωση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να επαναλαμβάνεσαι. Με διάθεση, όρεξη και αυτοκριτική μπορείς να βελτιώνεις και να δημιουργείς, όχι να διεκπεραιώνεις.

Δεν σε χαρακτηρίζει, πάντως, η διεκπεραίωση…
Ξέρεις γιατί; Το καθετί έχει δική του μαγεία και διαδρομή. Αλλωστε, από τη φύση μου προσπαθώ να περνάω καλά σε οποιαδήποτε κατάσταση. Μπορεί να υπάρχει κρίση, αλλά προσαρμόζομαι.

Την έχω ζήσει την τηλεόραση στην ωραία της εποχή. Και ξέρω πως, όταν την κάνεις με αξιοπρέπεια, στο ανταποδίδει. Ακόμη και στις δύσκολες μέρες έχει καλές στιγμές.

Κι έπειτα, μπαίνει στα σπίτια όλων. Πρέπει να βρεις τρόπο να επικοινωνείς με τελείως ετερόκλητους ανθρώπους. Είναι ωραίο να συντονίζεσαι.

Πώς βλέπεις την τηλεόραση σε δύο χρόνια;
Ιδια με τώρα. Αλλωστε, η κρίση δεν είναι τσουνάμι - μεγάλο μεν- που θα περάσει γρήγορα. Θα ’χει διάρκεια. Οι... καλογυμνασμένοι θα επιβιώσουν. Αλλά θα μικρύνουν και θα υποτιμηθούν πολλά. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για προγράμματα, αλλά όλα προσαρμοσμένα.

Στο μέσον της σεζόν βρίσκεις νικητές και χαμένους;
Καλά τα πάνε όποιοι έχουν υψηλή τηλεθέαση. Αλλο τι σ’ αρέσει ή όχι. Για παράδειγμα, το Master Chef πήγε πολύ καλά, αλλά εγώ δεν το είδα. Δεν με κέρδισε ιδιαίτερα, ενώ κάποιοι φίλοι μου... κόλλησαν.

Και το Top Chef ήταν καλό. Απ’ τους μεγάλους νικητές είναι οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, με θεματολογία και προσέγγιση διαφορετική. Ο Λαζόπουλος είναι πάντα εκτός συναγωνισμού.

Και οι «Ράδιο αρβύλα» είναι η πιο αφασία ομάδα... Βγάζουν και μεταξύ τους γέλιο. Κι είναι πολύ δύσκολο να συμπεριφέρεσαι σα να ’σαι στο σπίτι σου, να ξεχνάς τις κάμερες.

Χαμένο, ειλικρινά, δεν βρίσκω, αλλά και ‘βρισκα, δεν θα στο έλεγα. Εκτός αν το άξιζε το κράξιμό του…

ΣΤΗ ΛΙΑΝΑ ΜΗΛΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: