Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

«Καίει τα δάχτυλα» η ονομαστική ψηφοφορία για το «κατεπείγον» πολυνομοσχέδιο


Πολεμικό κλίμα επικρατεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Απέσυρε προσωρινά το άρθρο για τη διαγραφή χρεών 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να δημοσιοποιηθούν πρώτα οι.... οφειλέτες του Δημοσίου και μετά να επανακατατεθεί. Είναι και αυτή μια ελάχιστη βελτίωση στο συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να υπερψηφιστεί τουλάχιστον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ... Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- ακόμη και ο Οδ. Βουδούρης- που δήλωνε περί του αντιθέτου, υποχρεούνται να είναι παρόντες στην ψηφοφορία. Δεν υποχρεούται (καλά εσύ έφυγες νωρίς) η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα που δήλωσε ότι αποχωρεί αφού δεν μπορεί να λάβει το λόγο επί του νομοσχεδίου, λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος. «Για μας τώρα αρχίζει κυριολεκτικά ο πόλεμος, μέχρι την τελική ρήξη», δήλωσε η κ. Παπαρήγα ενώ ο κ. Παφίλης πρόσθεσε ότι «σε δύο μέρες η κυβέρνηση καταστρέφει τη ζωής της εργατικής τάξης και των εργαζομένων». Για «γυμνό, ωμό και κυνικό πραξικόπημα» μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για φίμωση του Κοινοβουλίου, μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης...

«Ασθένεια» σκέφτονται να επικαλεστούν βουλευτές της ΝΔ, υποστηρίζει το newsbeast.gr, προκειμένου να μην υπερψηφίσουν τα άρθρα για τις ΔΕΚΟ με τα οποία δήλωσε ότι συμφωνεί και υπερψηφίζει το κόμμα τους, ενώ οι ίδιοι διαφωνούν να επωμισθούν τέτοιες ευθύνες ως αντιπολίτευση.

Αβάσταχτη όμως η νύχτα για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή, κατά διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε από χθες ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για κάθε ένα από τα 18 άρθρα του νομοσχεδίου, ζητώντας από τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κριτική των κομμάτων δεν εστιάζεται μόνο στις ανατροπές για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην κατάχρηση της διαδικασίας του επείγοντος από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου εξαντλείται σε μία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η συζήτηση περιλαμβάνει μόνο σύντομες τοποθετήσεις των εισηγητών, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, των ειδικών αγορητών, των υπουργών και των αρχηγών κομμάτων.
«Δεν είναι δυνατόν από το 1974 να έχουν ψηφιστεί 18 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μόνο σε ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχει ψηφίσει επτά νομοσχέδια με αυτή τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Για την απόσυρση του άρθρου που αφορά στη διαγραφή χρεών, ο υπουργός Οικονομικών αφού υποστήριξε ότι «όλα τα συντεταγμένα κράτη εκτός από την Ελλάδα έχουν μηχανισμό για τη διαγραφή χρεών προς το κράτος» και ότι «πρόθεση του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός διαφανούς και ανεξάρτητου συστήματος που θα αποφασίζει ποια χρέη θα διαγράφονται», τελικά το απέσυρε. « Η απόσυρση του σχετικού άρθρου από το πολυνομοσχέδιο γίνεται προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά και για να έχει προηγουμένως δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο η λίστα με όλους τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Μας το "ταχυδρόμησε":www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: