Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Νέα Συνθήκη Λισαβόνας: «Παράθυρο» για δημοψήφισμα άνοιξε ο Γ. Παπανδρέου

Είχε προηγηθεί η εντός Βουλής σφοδρή επίθεση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, προς τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε για "απάτη κατ΄εξακολούθηση" του ελληνικού λαού και για "διπροσωπία". Ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός κατά πόσο επιθυμεί την..... αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "τσάμπα μαγκιά" τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου στο εξωτερικό, καθώς όπως είπε το "παίζει σκληρός στη Μέρκελ" και πως αλλά λέει στη Σοσιαλιστική Διεθνή και τον ελληνικό λαό αλλά το μόνο που κάνει είναι να "υλοποιεί την πιο σκληρή και βάρβαρη πολιτική που έχει δει η χώρα μας από τον πόλεμο".

"Είστε κυβέρνηση υποτακτικών" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έγινε ο "Δούρειος Ίππος" για να έρθει το ΔΝΤ στην Ευρώπη και για την μετατροπή των εργασιακών σχέσεων στο νότο όπως αυτές της Λατινικής Αμερικής.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει ο λαός τις όποιες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπου όπως είπε της δήλωσε πως "αν η διάσταση και σημασία της αλλαγής είναι τέτοια τότε εγώ θα πάω σε δημοψήφισμα και θα δούμε τι θα γίνει", αναφερόμενος στα σχέδια του Βερολίνου για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη στην Ευρώπη και ανακτά την αξιοπιστία της κάτι που του δίνει το περιθώριο να "σηκώνει τη φωνή του" εννοώντας την αντίδρασή του στις προτάσεις Μέρκελ για την αφαίρεση ψήφου από τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

Επέρριψε δε για άλλη μια φορά ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ λέγοντας ότι αυτή ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας και διαβεβαίωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Εκτίμησε πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη σε διαπραγματευτικό επίπεδο καθώς όπως είπε οι σοσιαλιστές είναι μειοψηφία μέσα σε μια συντηρητική Ευρώπη και πρόσθεσε πως έχει καταθέσει διάφορες προτάσεις όπως τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Την εβδομάδα που ξεκινά την Δευτέρα πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και, όπως έγινε γνωστό, ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: