Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Φοροκάρτα αντί αποδείξεων


Ως ηλεκτρονικό μάτι καταγραφής αποδείξεων θα λειτουργήσει η φοροκάρτα, που μπαίνει στη ζωή μας στις αρχές του 2011. Δείτε πώς θα λειτουργεί, πώς γίνεται η ενεργοποίησή της και τι θα γίνει με το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων

Από τις αρχές Γενάρη έρχεται να μας χτυπήσει την πόρτα η φοροκάρτα την οποία θα χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι πολίτες προαιρετικά.
Για να δελεάσει η κυβέρνηση τους πολίτες θα δίνει μπόνους έκπτωσης φόρου σε όσους την προμηθευθούν.
Την εν λόγω κάρτα θα παίρνουν οι πολίτες από όποια τράπεζα επιθυμούν, ενώ ήδη οι τράπεζες εξετάζουν κίνητρα με συλλογή πόντους και δώρα για να δελεάσουν τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", η φοροκάρτα θα έχει απλή μορφή καθώς επάνω θα αναγράφεται μόνο ένας 19ψηφιος αριθμός, ο οποίος θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών με ένα λογότυπο του υπουργείου και πίσω θα υπάρχει μια μαγνητική ταινία.
Μάλιστα στη κάρτα δεν θα αναγράφονται προσωπικά στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο κτλ για να μην υπάρξει θέμα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Πως θα γίνει η ενεργοποίηση
Η ενεργοποίηση θα γίνεται είτε διαδικτυακά είτε μέσω αποστολής SMS το οποίο θα κοστίζει το πολύ 11 λεπτά, ενώ για να είναι η φοροκάρτα έτοιμη προς χρήση απαιτείται η αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογούμενου για να γνωρίζει το υπουργείο σε ποιον ανήκει, ώστε να γίνει η συσχέτιση με τις αποδείξεις.
Στη πρώτη περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να μπει στην στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του.
Διαφορετικά, θα πρέπει να αποστείλει SMS από το κινητό του τηλέφωνο τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό που θα ανακοινωθεί. Έπειτα θα λάβει ένα ενημερωτικό SMS που του επιβεβαιώνει ή όχι την επιτυχία ενεργοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά θα έχουν τη δική τους φοροκάρτα συνδεδεμένη με το ΑΦΜ των γονιών τους, ενώ σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη κάρτα εκδίδεται καινούργια.
Με τη φοροκάρτα το υπουργείο αποσκοπεί την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τον ΦΠΑ αφού οι επιχειρήσεις δε θα μπορούν να αποκρύψουν τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει.
Η χρήση της κάρτας
Σημειώνεται ότι μετά από κάθε αγορά ο φορολογούμενος θα δίνει τη κάρτα στο ταμείο στην οποία θα καταγράφεται η συναλλαγή στα ειδικά μηχανήματα POS και έτσι θα ενημερώνεται η τράπεζα η οποία με τη σειρά της θα ενημερώνει κάθε τέλος του μήνα το υπουργείο Οικονομικών τις συναλλαγές του φορολογούμενου.
Έτσι, οι φορολογούμενοι θα μπορούν με κωδικούς της υπηρεσίας taxisnet να μπαίνουν στο φάκελο που έχει δημιουργηθεί και να βλέπουν τις αποδείξεις που έχουν συλλέξει και να διαπιστώνουν ότι έχουν καταγραφεί όλες.

πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: