Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Το χιόνι "καίει" την Αφρική


Οι τουριστικοί πράκτορες στα κράτη της ανατολικής Αφρικής, οι οποίοι "πουλούν" παραδεισένια θέρετρα στον Ινδικό ωκεανό, ανησυχούν έντονα από το χιόνι, που...... απορυθμίζει τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, την ώρα που περίμεναν την πιο κερδοφόρα σεζόν για τα τελευταία λίγα έτη. Αργοπορίες ρεκόρ στις απογειώσεις από τα αεροδρόμια στη βόρεια Ευρώπη μεταφράζονται σε απλές ακυρώσεις κρατήσεων στα συγκεκριμένα θέρετρα, κάτι που θα ζημιώσει πολύ τους περιφερειακούς τουριστικούς πράκτορες στην 'ανατολή' του 2011 και στην 'εκπνοή' του '10.

Παραδείγματος χάρη, ο Μαυρίκιος κάθε Δεκέμβριο ζει από τουλάχιστον 110 χιλιάδες τουρίστες, στο 'κορύφωμα' μιας σεζόν που ξεκινά από τον Νοέμβριο με περίπου 85 χιλιάδες τουρίστες, στα δεδομένα όμως αυτά οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ευρώπη θα αλλάξουν τόσο πολλά, ώστε ο τουριστικός πράκτορας Μισέλ Παγιέν να εκφράζει ανακούφιση, που επαναλειτουργούν σταδιακά πολλά μεγάλα αεροδρόμια στη βόρεια Ευρώπη.

Όμως και ο συνάδελφός του από την Ουγκάντα, Σεράπιο Ρουκούντο, αφού επισημαίνει πόσο σημαντική είναι αυτή η τουριστική σεζόν, παρατηρεί ότι "οι Ευρωπαίοι έρχονται κατά χιλιάδες για να αναπαυθούν, παράλληλα με τους συμπατριώτες μου, που επιστρέφουν ανά χιλιάδες, για την εορταστική περίοδο".

Το τουριστικό "σταυροδρόμι" της Κένυας

Το αεροδρόμιο της Αντεμπε, πολύ κοντά στην Καμπάλα (Ουγκάντα), εξυπηρετείται από την KLM και από την "Μπρίτις Εργουέϊς", όμως κι οι δύο αερομεταφορείς είχαν αναστάτωση στα διεθνή δρομολόγια, λόγω της δριμείας κακοκαιρίας στα αεροδρόμια-βάσεις τους. Πολλοί τουριστικοί πράκτορες ευελπιστούν με τη σχεδόν κανονική επανάληψη των δρομολογίων το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων να 'ρεφάρουν' τη ζημιά, που έχουν ήδη υποστεί από την ανωτέρω κακοκαιρία.

Παραδείγματος χάρη στην Κένυα, που είναι το "σταυροδρόμι" πολλών τουριστικών προορισμών του χειμώνα, που γειτνιάζει με τα νερά του Ινδικού ωκεανού με τα πολλά όμορφα θέρετρα, "τα βλέμματα των τουριστικών πρακτόρων στρέφονται αυτές τις μέρες κατ' ανάγκη στους ευρωπαϊκούς ουρανούς", όπως παρατηρεί ο Τζέϊκ Γκριβ-Κουκ, ο πρόεδρος της κενυατικής Υπηρεσίας Τουρισμού, που προσμένει με τη σειρά την καλυτέρευση των μετεωρολογικών συνθηκών στη βόρεια Ευρώπη. Φέτος, στην Κένυα προσδοκούν σε ένα δις ευρώ σε συνάλλαγμα από τον τουριστικό τομέα. Εκεί, το πρώτο φετινό 8μηνο οι τουρίστες έφθασαν τους 701.500, με μιαν αύξηση 14% ως προς το 2009.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
To διαβάσαμε:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: