Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

Επί τάπητος τίθενται σήμερα το απόγευμα οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, καθώς η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη αναμένεται να.... συναντήσει τα προεδρεία των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ). Υπενθυμίζεται ότι το τελικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους.

Κατά την διάρκεια του διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους και τις προϋποθέσεις, βάση των οποίων θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, όπως ορίζει το επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι θα προβλέπεται η δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών από τις κλαδικές, με περικοπές στις αμοιβές έως και 20% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται έως και δύο χρόνια (ένας συν ένας χρόνος). Τα όρια που προβλέπονται στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα οριοθετούν την απόκλιση, ενώ σε περίπτωση απολύσεων, ο εργαζόμενος θα υπολογίζει την αποζημίωση βάσει της κλαδικής σύμβασης.

Επίσης, αναμένεται ότι θα προβλέπεται και η δυνατότητα σύστασης σωματείου εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα, ώστε να μπορούν και μικρές επιχειρήσεις να συνάψουν επιχειρησιακή σύμβαση.

Έντονο είναι το παρασκήνιο σχετικά με το αν τελικά οι κοινωνικοί εταίροι θα καταφέρουν να μπλοκάρουν τη μη επέκταση της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται, με παρέμβαση τους στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η υλοποίηση της κατάργησης αυτόματης επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγεί ουσιαστικά σε αδρανοποίηση των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), αλλά και στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με την καταβολή χαμηλών μισθών (που σημαίνει περαιτέρω ύφεση αφού θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης που στηρίζει το τζίρο των επιχειρήσεων και συνεπώς την ανάπτυξη της ελληνικής μη κρατικοδιαίτης οικονομίας).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνώριζε για την επιτυχία της τρόικας, καθώς όπως αποκάλυψε πρώτο το «Realmoney» η μη επέκταση υπήρχε στο κείμενο του προϋπολογισμού, δυο μέρες πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της τρόικας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη κι αν υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος:

• Όσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς και όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζόμενους τους.

• Θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων», αυτών που θα εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου ή του επαγγέλματος και εκείνων που δεν θα τις εφαρμόζουν.

Επισημαίνεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους και είχαν αιτιολογήσει την θέση τους και το συγκεκριμένο ζήτημα πριν ένα μήνα, κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά υπό τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κουκιάδη. Μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν, την επομένη των ανακοινώσεων, από τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, οι οποίοι έσπευσαν να συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.

Επιστολή-παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα απέστειλε την προηγούμενη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Χρήστος Πολυζογώπουλος.
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: