Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Τα καρναβάλια της Πρωτοχρονιάς στην Καστοριά


Αναβιώνουν και φέτος τα ραγκουτσάριαΣε τροχιά προετοιμασίας για το μοναδικό καρναβάλι στην Ελλάδα, που δεν γίνεται τις Απόκριες βρίσκονται οι δήμοι Καστοριάς και Άργους Ορεστικού που αναβιώνουν και φέτος τα «ραγκουτσάρια».

Το έθιμο αυτό δεν είναι άλλο από το καρναβάλι όπου οι συμμετέχοντες ντύνονται αλλοπρόσαλλα με παλιά ρούχα και βγαίνουν στις γειτονιές για να ζητήσουν διάφορα δώρα από τα σπίτια που επισκέπτονται, σαν αντίτιμο για τα ξόρκια και την απομάκρυνση του κακού πνεύματος από τη γειτονιά.

Τον κύκλο των εκδηλώσεων θα ανοίξει το Άργος Ορεστικό στις 31 Δεκεμβρίου. Το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς τα «μπουλούκια» θα ξεχυθούν στους δρόμους, τραγουδώντας, χορεύοντας και παρακινώντας τον κόσμο να συμμετέχει στη γιορτή.

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς θα γίνει η παρέλαση του καρναβαλιού ενώ την επομένη, οι γυναίκες μεταμφιεσμένες σε άνδρες θα βγουν στους δρόμους κρατώντας μπαστούνια, τις γνωστές «πατερίτσες» για να ξεφαντώσουν.

Μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης, το γλέντι θα «μεταφερθεί» στην Καστοριά. Την ημέρα των Θεοφανίων ο Αϊ-Βασίλης θα μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά μετά από τον αγιασμό των υδάτων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ξεκινήσει το καρναβάλι ενώ τα «μπουλούκια» θα βγουν στους δρόμους συνοδεία πολλών μουσικών χάλκινων οργάνων.

Στις κεντρικές πλατείες θα προσφέρονται εδέσματα και κρασί στον κόσμο και τους επισκέπτες ενώ στις 7 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί το γλέντι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου με την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών.

Τις ημέρες του καρναβαλιού η πληρότητα στην Καστοριά αγγίζει το 100%.

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: