Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Ημερίδα με έμφαση στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πολιτιστική κληρονομιά, από άποψη διεθνούς δεοντολογίας, προστασίας, νομολογιακής, πρακτικής, διπλωματικής προσέγγισης, προσπαθειών διεθνούς συνεργασίας κι άλλα συναφή ζητήματα, με..... ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα εξεταστούν στη διεθνή ημερίδα, που διοργανώνεται την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και ο διεθνώς καταξιωμένος νομικός, Γιώργος Μπίζος, από τη Ν. Αφρική.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το «Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Η. Κρίσπη», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ενώ θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών, καθηγητής Ηλίας Κρίσπης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης.

Διακεκριμένοι επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόκειται να αναπτύξουν τα θέματα της ημερίδας, στο πλαίσιο δύο συνεδρίων, εκ των οποίων το δεύτερο αφορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μεταξύ των εισηγητών του εξωτερικού, εκτός του κ. Μπίζου, θα είναι ο καθηγητής Συμεών Συμεωνίδης, Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Willamette (ΗΠΑ) και Επίτιμος Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Συγκριτικού Δικαίου, οι Victor Bizannes, δικηγόρος και Emmanuel Comino, Ανώτατος Αξιωματούχος της AHEPA Αυστραλίας, ο Αλέξης Μανθεάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (IPSACI), και ο Δημήτρης Βαφειάδης, από τη Ν. Αφρική, εκ μέρους της Νεολαίας ΣΑΕ.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Σπύρος Βρέλλης. Αντώνης Μπρεδήμας, Άννα Γραμματικάκη-Αλεξίου, Ελίνα Μουσταΐρα, Βύρων Ματαράγκας, από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Κωνσταντίνος Τριτάρης, η αρχαιολόγος Έλενα Κόρκα, η Δρ. Ειρήνη Σταματούδη, η δικηγόρος Ματίνα Στέα, η Κωνστάντζα Κυριαζή, δικηγόρος εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αρχαιοτήτων, κ.ά.
πηγη:www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: