Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Λουκέτο στη μέση της χρονιάς στα αθλητικά σχολειά των Ιωαννίνων!

Κεραυνός εν αιθρία αποτέλεσε για τους χιλιάδες μαθητές των Αθλητικών Σχολείων (ΤΑΔ) σε ολόκληρη τη χώρα η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντελώς ξαφνικά στην κατάργησή τους, χαρακτηρίζοντάς τα «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση».
Το υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια προφανώς της.... προσπάθειας που γίνεται για την περιστολή δαπανών προχώρησε σε μια αναιτιολόγητη σε εκπαιδευτικό επίπεδο απόφαση, που δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα, προφανώς και στην πόλη των Ιωαννίνων με τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης που λειτουργούν στο 9ο Γυμνάσιο και στο...

5ο Λύκειο.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή έγινε γνωστή στα Γιάννινα, μόλις δύο ημέρες μετά την εξεύρεση λύσης ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες των διευθύνσεων των δύο σχολείων, του Γραφείου Φυσικής Αγωγής και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τόσο για την κάλυψη του κόστους μετακίνησης, όσο και για τις κενές θέσεις προπονητών.

Από χθες ξεκίνησε η μετακίνηση των μαθητών με τα λεωφορεία που μισθώθηκαν ύστερα από την συμφωνία και με τον δήμο Ιωαννιτών, όμως η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από το υπουργείο, προκαλώντας εκ νέου αναστάτωση, αφού η εγκύκλιος προβλέπει την διακοπή λειτουργίας όσων σχολείων δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις!
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Κ. Καμπέρη και τον διευθυντή του 9ου Γυμνασίου Δημ. Κοσμά οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κατάσταση αγανάκτησης, αφού ακυρώνεται ο εκπαιδευτικός και ο οικογενειακός προγραμματισμός τους.

Οι προϋποθέσεις – μέγγενη του υπουργείου
Όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου, τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης θα σταματούν να λειτουργούν ήδη από φέτος, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα προκύπτει οποιοδήποτε κώλυμα, είτε με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών είτε με τη μεταφορά των μαθητών στους χώρους άθλησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης σε κάθε τάξη, τόσο για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίου όσο και για τα Ειδικά τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Λυκείων, είναι να φοιτούν τουλάχιστον 12 μαθητές.
Επίσης, σε ότι αφορά στους καθηγητές, το υπουργείο επισημαίνει πως αυτοί θα πρέπει να είναι αυστηρά μόνιμοι και όχι αναπληρωτές, ενώ ακόμη κι αν βρεθούν μόνιμοι, το υπηρεσιακό συμβούλιο δεν μπορεί να τους τοποθετήσει στα ΤΑΔ, χωρίς τη δική τους θέληση! Πρόκειται προφανώς για αποφάσεις και παραγράφους στη σχετική εγκύκλιο, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να θέτουν περισσότερα εμπόδια, ώστε τα ΤΑΔ να κλείσουν άμεσα.

Οι μαθητές που ήδη έχουν εγγραφεί σε ΤΑΔ, μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, εφόσον το σχολείο και τα τμήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας τους, σε τμήματα του ίδιου σχολείου ή να μετεγγραφούν σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο επιθυμούν.
Το πρώτο βασικό ερώτημα σχετίζεται με την χρονική στιγμή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπου αναγκάζονται χιλιάδες μαθητές να αλλάξουν σχολείο και το δεύτερο έχει να κάνει με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που καλούνται σε λίγους μήνες να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις.

Η εικόνα στα Γιάννινα
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και την σύνδεση των προϋποθέσεων που θέτει το υπουργείο για την συνέχιση λειτουργίας των σχολείων, το ΤΑΔ που λειτουργεί στο 5ο Λύκειο δεν πληροί καμία προϋπόθεση και κλείνει άμεσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Γ’ τάξη του 5ου Λυκείου φοιτούν στο τμήμα Κωπηλασίας τέσσερις παγκόσμιοι πρωταθλητές, οι οποίοι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας δεν δικαιούνται να συνεχίσουν την φοίτησή τους στο Αθλητικό, επειδή δεν καλύπτεται μια από τις βασικές προϋποθέσεις του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα.
Στο 5ο Λύκειο και στα τμήματα Ποδοσφαίρου, Κωπηλασίας, Πάλης, Στίβου και Άρσης Βαρών φοιτούν 30 μαθητές. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στο 9ο Γυμνάσιο όπου υπάρχουν 75 μαθητές στα πέντε παραπάνω τμήματα, που πλην της Άρσης Βαρών πληρούν την προϋπόθεση του αριθμού μαθητικού δυναμικού. Δεν υπάρχει όμως η προϋπόθεση για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, κάτι που επίσης σημαίνει ότι και τα ΤΑΔ του Γυμνασίου θα κλείσουν.

Ακόμη όμως και να μην κλείσουν τα τμήματα του Γυμνασίου, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει λόγος φοίτησης μαθητών σε αυτά από την στιγμή που δεν θα υπάρχει Λύκειο για να συνεχίσουν.
Η υπόθεση που από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις έχει και μια ακόμη ειρωνική πλευρά.
Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας προχωρά στο κλείσιμο των Αθλητικών Σχολείων άμεσα, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «από την επόμενη σχολική χρονιά αναμορφώνουμε τη σύνδεση σχολείων-αθλητισμού και θέτουμε τον μαθητή-αθλητή στο επίκεντρο. Η ανάδειξη του αθλητικού ταλέντου θα γίνεται παράλληλα με την κατάλληλη διδακτική στήριξη, έτσι ώστε οι μαθητές-αθλητές να μην υπολείπονται μαθησιακά των συμμαθητών τους»…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Eλευθερία
Mας το "ταχυδρόμησε":epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: