Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί βλέπουν ρίσκο στην Ελλάδα οι ξένοι- Καμία απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, λέει η Γερμανία

Οι ξένοι θα παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική αγορά και γενικότερα απέναντι στην ελληνική οικονομία. Την άποψη αυτή υποστηρίζει κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής, ο οποίος θεωρεί πως παρά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς την τρόικα από την Ιρλανδία και την Ελλάδα, μένουν πολλά που..... πρέπει να γίνουν.
Ταυτόχρονα, οι αγορές διψούν για “αίμα” κι εκεί αποδίδονται οι συνεχείς πιέσεις προς την Ισπανία και την Πορτογαλία, παρά τις διαψεύσεις από την Κομισιόν ότι οι δύο αυτές χώρες της Ιβηρικής δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ο γενικός δείκτης βρέθηκε χθες αντιμέτωπος με νέα χαμηλά και τα spreads ίπταντο προς τις 940 μονάδες βάσης.
“Το βασικό πρόβλημα”, σύμφωνα με την ίδια πηγή, “είναι ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική σταθερή στην ευρωζώνη. Πριν από ένα μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του δανείου προς στην Ελλάδα. Από τη μία η Γερμανία επιδιώκει τα losses από τις αγορές κρατικού χρέους να επωμίζονται και οι ιδιώτες και από την άλλη, η στάση των Γάλλων είναι πιο χαλαρή απέναντι στο ζήτημα, ενώ άλλες φωνές στην Ευρώπη κάνουν λόγο ότι η Γερμανία επιδιώκει τον αφανισμό των αδύναμων κρατών – μελών”.

Σήμερα, σε νέες δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, σημειώνει ότι δεν υπάρχει απόφαση για παράταση της αποπληρωμής της βοήθειας της Ελλάδας, αλλά μόνο αίτημα να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συμπληρώνοντας ότι «οι φορολογούμενοί μας δεν θα δεχτούν τα πάντα…»
Όπως τονίζει ο διαχειριστής, “ η πολυφωνία αυτή είναι που κάνει κακό στην Ευρώπη και στις προβληματικές της οικονομίες, ενώ σε ότι αφορά στην Ελλάδα προς στο παρόν υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για παράταση μέχρι το 2024 στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων. Εκκρεμεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και βεβαίως, να περάσει μία τέτοιου είδους συμφωνία από τα τοπικά κοινοβούλια. Που σημαίνει ότι οι ξένοι έχουν τους λόγους τους να παραμένουν επιφυλακτικοί”. Χρηματιστηριακοί παράγοντες από την άλλη, ανησυχούν διότι μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά.
Τα αποτελέσματα του 9μήνου, έδειξαν ποιες εταιρείες έχουν περίσσευμα αντοχής μέσα στην κρίση, κάτι που μάλλον περνάει στα ψιλά, αφού είναι ειλημμένη πλέον η απόφαση αποεπένδυσης από την ελληνική αγορά. Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, είναι μερικές περιπτώσεις που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν εντολές αγορών.
πηγη:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: