Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Φώτης Κουβέλης: "Η αριστερά που δεν επιδιώκει συμμαχίες είναι αριστερά της αυτοπεριχαράκωσης".

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης, με συνέντευξή του στο ΝΡ, τονίζει ότι δεν αρκεί “ο προαγγελτικός λόγος για να αποκρουστεί η πολιτική που διαιρεί την κοινωνία” και προσθέτει ότι χρειάζεται εναλλακτική πρόταση που να...... προωθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι η ΔΗΜ.ΑΡ δεν πάσχει από Κυβερνητισμό και χαρακτηρίζει συκοφαντίες τα όσα λέγονται περί στήριξης του Μνημονίου. Υπογραμμίζει ότι ο Σοσιαλισμός και η Δημοκρατία είναι αλληλένδετα πεδία και εκφράζει την άποψη ότι οι διαφορές της Αριστεράς δεν λύνονται με ευχές.

Μετεκλογικά σε συνεντεύξεις σας έχετε τονίσει, με αφορμή και τη συνεργασία σας με το ΠΑΣΟΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την ανάγκη πολιτικών συμμαχιών. Σας κατηγορούν γι’ αυτό ότι στηρίζετε την πολιτική του Μνημονίου. Τι έχετε να...

πείτε;

Συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας αλλά και της στρατηγικής μας, είναι η πολιτική των συμμαχιών. Το έχουμε διακηρύξει από την ίδρυσή μας και το υποστηρίζουμε συνεχώς, ότι μια αριστερά που δεν επιδιώκει προγραμματικές συμμαχίες ικανές για μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, είναι αριστερά της αυτοπεριχαράκωσης. Τι σχέση έχει αυτή η στρατηγική μας με τις συκοφαντικές κατηγορίες των αντιπάλων μας περί δήθεν υποστήριξης του Μνημονίου, όταν είναι πασίγνωστο ότι οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν καταψηφίσει το Μνημόνιο και όλους τους συναφείς νόμους; Και όχι μόνον κατεψήφισαν, αλλά ανέδειξαν και αναδεικνύουν συστηματικά και διεκδικητικά εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις του μνημονίου.

Η Αριστερά που δεν προωθεί μια πειστική εναλλακτική πρόταση, που να δίνει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, δεν είναι η δική μας Αριστερά. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος για να αποκρούσει επί της ουσίας την πολιτική που διαιρεί την κοινωνία, διευρύνει τις ανισότητες και οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα. Χρειάζεται, ταυτόχρονα με την καταγγελία και η εναλλακτική πρόταση, η προώθηση ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Η παρουσία της σύγχρονης Αριστεράς, που δεν ερμηνεύει και δεν δρα με φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος, είναι αναγκαία. Αυτή την Αριστερά εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά, με αριστερό ευρωπαϊσμό, με μεταρρυθμιστική θέση και στρατηγική, με οικολογική εγρήγορση.

Το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αριστεράς σας χαρακτηρίζει ως συστημική αριστερά, ότι δηλαδή είσαστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Με την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς θέλουμε να αναδείξουμε τη σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊστική, μεταρρυθμιστική, οικολογική Αριστερά. Φιλοδοξούμε οι προσδιορισμοί αυτοί με τον προγραμματικό λόγο μας, τις παρεμβάσεις και κυρίως τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας να αναγνωρίζονται αμέσως και ευθέως από τους πολίτες της χώρας μας. Πρώτα και κύρια από τις δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και της τεχνολογίας, τις δυνάμεις του πνεύματος και του πολιτισμού, που θέλουμε να εκφράσουμε. Είμαστε η Αριστερά που επιδιώκει να εντάσσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης. Καθημερινή μας επιδίωξη η αντιπαλότητα στο νεοφιλελευθερισμό, η διεύρυνση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικολογική ανάπτυξη, η δημοκρατική ολοκλήρωση και η προοδευτική ευρωπαϊκή πορεία.

Για εμάς Σοσιαλισμός και Δημοκρατία αποτελούν πεδία αλληλένδετα. Πρώτιστος στόχος μας, η καταπολέμηση της αμφισβήτησης και της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών που σήμερα πλήττονται και απαξιώνονται διαρκώς. Για τη δική μας Αριστερά οι αλλαγές έχουν ως προωθητική δύναμη την πλατιά λαϊκή ενότητα πάνω σε ώριμους στόχους.

Είμαστε η Αριστερά που διακηρύσσει ότι ο νέος αριστερός μεταρρυθμισμός έχει νόημα και γόνιμες προοπτικές μόνον όταν επιχειρείται σε κάθε βήμα με τη συμμετοχή, την πάλη και τον έλεγχο των εργαζομένων. Τώρα, αν κάποιοι δηλώνουν …αντισυστημικοί, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα όλες τις ρυθμίσεις του συστήματος, τις σχετικές με τις λειτουργίες των κομμάτων τους, αυτό μάλλον ως υποκρισία εκλαμβάνεται. Δεν πάσχουμε από κανένα κυβερνητισμό. Μας ενδιαφέρει όμως, ως υπεύθυνη Αριστερά, το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Οι διαφορές μας, οι αντιθέσεις μας στην κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνουν περιθώρια να αξιολογήσει κάποιος σοβαρά τα όσα σκόπιμα και υποκριτικά προβάλλουν δυνάμεις της άλλης Αριστεράς για δήθεν διάθεση συνεργασίας της ΔΗΜ.ΑΡ. με το ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ακόμα τις ιδεολογικοπολιτικές σας διαφορές με τον Συνασπισμό. Ποιες είναι αυτές;

Δεν απαντώ για το τι είναι ο σημερινός ΣΥΝ. Σας δηλώνω απλώς ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι μια σύγχρονη, υπεύθυνη Αριστερά, που αντιμάχεται τον στείρο αριστερισμό, πορεύεται με βασικό στοιχείο το δημοκρατικό δρόμο για τις μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και έχει στόχο τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία.

Κύριε Κουβέλη, οι έρευνες δείχνουν – και το ξέρετε – ότι υπάρχει πρόβλημα ταυτοπροσωπίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με το πρόσωπό σας. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Είναι απολύτως λογικό τους πρώτους μήνες της ζωής της η ΔΗΜ.ΑΡ. να εκφράζεται κυρίως από τον πρόεδρό της. Η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ένα απολύτως δημοκρατικό κόμμα, με συλλογικές λειτουργίες όπου ο πρόεδρός της είναι απλώς πρώτος μεταξύ ίσων. Τίποτα άλλο πέραν αυτού. Το μέλλον είναι μπροστά μας για να το επιβεβαιώσει.

Σας προβλημάτισε το εκλογικό αποτέλεσμα, όπου το σύνολο της αριστεράς συγκέντρωσε περίπου 20%, είναι όμως κατακερματισμένη. Έχει μέλλον μια τέτοια αριστερά;

Μην αθροίζετε την Αριστερά γενικώς. Οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των πολιτικών σχηματισμών που αναφέρονται στην Αριστερά είναι τόσο μεγάλες που δεν δικαιολογείται η αντιμετώπισή τους ως σύνολο. Ο απολύτως σεβαστός πόθος των ανθρώπων της Αριστεράς να την δουν ενωμένη, δεν μπορεί να μας κάνει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Μακάρι αυτές οι διαφορές να μην υπήρχαν, αλλά δεν εξαφανίζονται με ευχές.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συναίνεσης. Τι θα κάνετε;

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι παρούσα σε όλα τα πεδία διαλόγου, όταν αυτά αφορούν τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες. Ακούμε και διαβάζουμε για τις συναντήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τις αναμένουμε. Σε ό,τι μας αφορά θα πάμε και θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων. Η παρουσία, όμως, στο διάλογο, δεν σημαίνει συναίνεση στις κυβερνητικές πολιτικές που ασκούνται έως σήμερα και με τις οποίες είμαστε αντίθετοι και τις αντιπαλεύουμε.

Όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου. Συμφωνείτε με αυτό;

Η Δημοκρατική Αριστερά εδώ και δύο μήνες προτείνει σταθερά τη διεκδίκηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Τώρα απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα ώστε να διασφαλιστεί χαμηλό επιτόκιο, και προπάντων να αποτραπεί η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με ημερομηνία έναρξης τον Μάιο του 2013 μετά τη λήξη του υπάρχοντος. Τώρα είναι αναγκαία και η διαμόρφωση συμμαχιών στον ευρωπαϊκό χώρο, όχι μόνο από τις χώρες του Νότου, ώστε, με νέους όρους, να προωθηθεί η πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έκδοση του ευρωομολόγου, που φαίνεται πλέον ότι κερδίζει έδαφος, μετά τις ακραίες φωνές για απόρριψή του.

Με βάση τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, οι εργασιακές σχέσεις αποδομούνται εντελώς. Ποια είναι η δική σας θέση;

H υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι των κλαδικών συμβάσεων, είναι ένα ακόμη χτύπημα στην αμοιβή της μισθωτής εργασίας. Θα σημάνει επίσης την ανάδειξη αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μικρών, των μεσαίων και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση πρέπει να αποκρούσει μια τέτοια ρύθμιση και να αντιληφθεί ότι η υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων καταστρέφει την κοινωνική συνοχή.

Παρά τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αδυναμία – κυρίως των κομμάτων της αριστεράς – να δώσουν κινηματικό χαρακτήρα στην διαμαρτυρία. Σας προβληματίζει αυτό;

Μας προβληματίζει, όπως θα πρέπει να προβληματίζει όλη την ευρωπαϊκή αριστερά που κυριολεκτικά παρακολουθεί-με την αρνητική έννοια του ρήματος-την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Κατά την εκτίμησή μας η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην απουσία ενός ολοκληρωμένου και εναλλακτικού πειστικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με αριστερό πρόσημο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτό το σχέδιο, το αγωνιστικό κίνημα δεν αντιδρά με έμπνευση και αγωνιστικότητα.
Χωρίς διάθεση αυταρέσκειας, η Δημοκρατική Αριστερά προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια.
Ε.ΜΠ

newpost.gr
Mας το "ταχυδρόμησε":epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: