Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Έκκληση επιχειρηματικού κόσμου για αναστολή των απεργιών στα ΜΜΜ


Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά την περίοδο των γιορτών, ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος....

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζει: «Για ακόμα μία φορά οι επιχειρήσεις και οι πολίτες είναι τα παράπλευρα θύματα της διαμάχης της κυβέρνησης με τις συντεχνίες. Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και αφήνοντας κατά μέρος την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, για να καλύψει την δική της ανεπάρκεια.

Και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αλλά και γενικότερα στις ΔΕΚΟ, όμως, οφείλουν να κατανοήσουν και αυτοί ότι τα προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται πρέπει να επιλυθούν καθώς έχουν γίνει πλέον αβάσταχτα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.Τους καλούμε να σταματήσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δίνουν τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη αγορά».

Ανάλογη επιστολή προς τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς έστειλε και η ΓΣΕΒΕΕ κάνοντας έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων για το επόμενο τουλάχιστον 10ημερο.

Αναλυτικά στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει: «Αναγνωρίζουμε την διεκδίκηση και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ως αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα τους. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, και το ότι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις υπάρχει και επιπρόσθετη οικονομική ζημιά για τους εργαζόμενους του κλάδους σας.

Πρέπει όμως να αντιληφθείτε και εσείς ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (εργοδότες και εργαζόμενοι) κινδυνεύουν να χάσουν την ίδια την δουλεία τους, εκτός από τις μειώσεις αποδοχών τους, και οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο αν δεν υπάρξει η δυνατότητα, ιδιαίτερα τώρα την εορταστική περίοδο, να ενισχυθούν τα έσοδα τους. Όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Η έλλειψη δυνατότητας χρησιμοποίησης των συγκοινωνιών στο λεκανοπέδιο Αττικής - σε συνδυασμό με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται - από το καταναλωτικό κοινό, με το όποιο υπόλοιπο εισοδήματος προς κατανάλωση του έχει απομείνει, ιδιαίτερα τώρα, το τελευταίο 15νθήμερο του έτους, όπου πραγματοποιείται και το σημαντικότερο ποσοστό του ετήσιου τζίρου των μικρών ιδίως επιχειρήσεων αποτελεί καταστροφική εξέλιξη.

Σημειωτέων ότι την ίδια περίοδο καλούνται οι επιχειρήσεις να καταβάλουν 2 μισθούς (δώρο + μηνιαία αποδοχή) και βέβαια διπλές ασφαλιστικές εισφορές.

Κάνουμε έκκληση τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες να μην επιμείνετε σε μορφές κινητοποίησης που αφαιρούν την δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών προς τις τοπικές αγορές. Όχι μόνο λόγω έλλειψης συγκοινωνιών αλλά και του κυκλοφοριακού χάους που δημιουργείτε. Επιλέξτε άλλο τρόπο κινητοποιήσεων ειδικά για τις επόμενες 10 ημέρες.

Σημειωτέων ότι με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται διευκολύνετε την ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών προς τα νέα “ασφαλή” περιφερειακά “λιμάνια” του καταναλωτισμού, τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall.

Εθίζεται δε, σταδιακά ο καταναλωτής να αποφεύγει τις ανοικτές τοπικές αγορές - εμπορικούς δρόμους και περιοχές καταφεύγοντας στις ήσυχες και εύκολα προσβάσιμες νέες αυτές αγορές.

Αποτέλεσμα και η συρρίκνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των τοπικών αγορών με συνέπεια και την απώλεια θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Eurostat το 58% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα απασχολείται σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στην αγωνιώδη έκκληση που σας απευθύνουμε».

Χ. Τσιόκας: Ανεξήγητη η στάση των απεργών

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χάρης Τσιόκας, χαρακτήρισε ανεξήγητη και υπερβολική τη στάση των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης, το κοινό, η οικονομία αυτές τις ημέρες, και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην συμβεί αυτό», υποστήριξε ο κ. Τσιόκας σε δηλώσεις του στον ρ/σ Βήμα FM.

«Μου είναι και εμένα ανεξήγητη και υπερβολική αυτή η συμπεριφορά», παρατήρησε, «καθώς έχουμε διαβεβαιώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ότι θα υπάρξει εύλογος χρόνος για διάλογο για τα θέματα που αφορούν την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών και τον μηδενισμό του ελλείμματός τους».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, κυκλοφορούν μόνο τα λεωφορεία μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα, τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ και Προαστιακό, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα κινητοποιήσεων περιλαμβάνει στάση εργασίας, 12 με 4 μμ για τα λεωφορεία, και 11 πμ με 4 μμ για τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα τρόλεϊ. Ο Προαστιακός δεν θα λειτουργήσει καθ΄ όλο το 24ωρο.

Την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα μέσα θα ακινητοποιηθούν, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα άλλα μέσα μεταφοράς θα μείνουν ακινητοποιημένα.

Την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων, τα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν 12 με 4 μμ και τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα τρόλεϊ 11 πμ με 4 μμ.

ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: