Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Φόβοι για μετατροπή της κρίσης στο Βέλγιο

Το Βέλγιο αρχίζει να φοβάται, μήπως η πολιτική κρίση, στην οποία έχει βυθιστεί και το εμποδίζει πολλούς μήνες να αποκτήσει κυβέρνηση, μετατραπεί και...... σε οικονομική κρίση, όμοια με αυτήν την οποία γνωρίζουν η Ελλάδα κι η Ιρλανδία, έστω και αν τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα του παραμένουν μάλλον καλά.

«Μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να αποκτήσουμε νέα κυβέρνηση», επεσήμανε τη Δευτέρα ο Γκι Κουαντέν, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου που πρόσθεσε ότι «εννοεί, βέβαια, μία σταθερή κυβέρνηση».

Οι πολιτικοί παρατηρητές από την πλευρά τους θυμίζουν ότι μετά το 2007 το Βέλγιο δεν διακρίνεται για πολιτική σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός Λετέρμ είναι «υπηρεσιακός» πρωθυπουργός, έχοντας υποβάλει την παραίτησή του φέτος τον Απρίλιο.

Παρά το ότι τον Ιούνιο έγιναν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τα φλαμανδικά και τα γαλλόφωνα πολιτικά κόμματα δεν φθάνουν σε μία συμφωνία συγκυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΕΕ και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρομπέ ζήτησε και αυτός «να επιταχυνθούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις», ενώ ο υπουργός των Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρ ανέδειξε στις δηλώσεις του την «πολιτική αστάθεια της χώρας» που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές «να δημιουργήσουν το ψυχολογικό εκείνο κλίμα, που μέσα σε λίγες μόνον εβδομάδες θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα» στο Βέλγιο.

Νευρικότητα

Όσο για τους επενδυτές, αυτοί διακατέχονται από νευρικότητα, δεδομένου ότι στην αγορά των ομολόγων τα επιτόκια των κρατικών βελγικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας ξεπέρασαν ήδη τις 400 μονάδες βάσης, πρώτη φορά από πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ τα spreads ξεπέρασαν τις 139 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τον Κουαντέν, πρόκειται για συμπεριφορά εκ μέρους των επενδυτών «περισσότερο και από παράλογη, ακραία, περίεργη, δεδομένου ότι η βελγική οικονομία διαφέρει και της ελληνικής και της ιρλανδικής, αλλά και της πορτογαλικής, που θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα λάβει στο άμεσο μέλλον εξωτερική οικονομική βοήθεια».

«Όλων αυτών λεχθέντων, δύσκολα θα κατανοήσουν στο εξωτερικό ότι για ένα εξάμηνο μετεκλογικά δεν έχουμε την εκλεγμένη κυβέρνησή μας κι όμως συνεχίζουμε να λειτουργούμε», επεσήμανε, εξάλλου, ο Κουαντέν. «Προσκαλώ, πάντως, ας έλθουν, λοιπόν, στις Βρυξέλλες, θα διαπιστώσουν τότε ότι δεν γίνονται διαδηλώσεις, ήρεμοι είναι οι δρόμοι μας, δουλεύει κανονικά ο κόσμος, στα υπουργεία επικρατεί ηρεμία. Τούτο όμως δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Ωστόσο, μία υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να κάνει λιγότερα πράγματα από μία κυβέρνηση με πλήρη εξουσία».

20-22 δισεκατομμύρια ευρώ...

Θα πρέπει, πάντως, να βρεθούν για τη βελγική οικονομία 20-22 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξυγιανθούν πολλά μεγέθη της πριν από το 2015, χρονικό ορόσημο που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το 2010, ο δημοσιονομικός στόχος είναι το έλλειμμα του δημοσίου τομέα να μην ξεπεράσει το 4,1% του βελγικού ΑΕΠ, από κοινού όμως η Κεντρική Τράπεζα κι η Κομισιόν συμφωνούν ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, το έλλειμμα θα μειωθεί έως το 4,6% με 4,7% του ΑΕΠ.

Πολύ περισσότερο προκαλεί ανησυχία το κρατικό εξωτερικό χρέος, που φθάνει στο 97,6% του ΑΕΠ φέτος και πιθανόν του χρόνου στο 99,8% - η Κομισιόν προβλέπει ότι θα ξεπεράσει το 100%.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λετέρμ έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις, τα κόμματα να μοιραστούν την ευθύνη γι’ αυτό το μεγάλο κρατικό χρέος, αλλά και να φροντίσουν, ώστε να μην διαμελιστεί στο πολιτικό πεδίο η χώρα, να χαράξουν εκεί την κόκκινη γραμμή που το ξεπέρασμά της θα τρελάνει τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Μαζί με τον Κουαντέν, θυμίζει, επίσης, ότι η βελγική ανάπτυξη «είναι ανώτερη του μέσου όρου στην Ευρωζώνη», όπως και το δημόσιο έλλειμμα του Βελγίου «είναι πολύ κατώτερο εκείνου άλλων μελών της Ευρωζώνης».
πηγη:http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: