Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Στο ίδιο μας το σπίτι ευδοκιμεί το «θαύμα της ζωής»

H ΝΑSA λυπάται πολύ που δεν ανακοίνωσε την ύπαρξη εξωγήινης ζωής "εκεί έξω".Αυτό που ανακοίνωσε, όμως, είναι πως ανακάλυψε πως η ζωή όπως την ξέραμε μπορεί να αλλάξει, στο DNA (δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ), δηλαδή στις..... βασικές αρχές του.

Το βακτήριο που ανακαλύφθηκε στη λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια έχει μία πολύ όμορφη ιδιότητα: Να αντικαθιστά το φώσφορο το οποίο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής μεταξύ άλλων του άνθρακα, υδρογόνου, αζώτου, οξυγόνου και θείου, με το αρσενικό, χημικό στοιχείο που είναι κατά βάση δηλητηριώδες και κανείς μέχρι τώρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ζωής.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από την επιστήμονα Felisa Wolfe Simon και την ομάδα της, και μετά από συνεργασία με χημικούς, βιολόγους, μικροβιολόγους και άλλου είδους επιστήμονες της NASA, ανακάλυψαν κοντά στην "εξωγήινα" πανέμορφη λίμνη στην οποία δεν ευδοκιμεί τίποτα, οργανισμούς που μπορούν και ζουν σε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριώδους αρσενικού.

Παίρνοντας δείγματα από το μικρόβιο και αφήνοντας τα να ευδοκιμήσουν σε ένα επιστημονικό εργαστήριο σε φιάλες με αρσενικό και τα υπόλοιπα "θρεπτικά" στοιχεία, φαίνεται πως οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι το επαναστατικό.

Ο μικροοργανισμός αυτός αντικατέστησε το φώσφορο στον ίδιο του τον οργανισμό, με αρσενικό, και έτσι ήκμασε.

Είναι εύλογο το ερώτημα μετά από μία τέτοια ανακάλυψη η οποία μπορεί να αλλάξει την οπτική μας προς τη μαγεία και τη δύναμη της ζωής, να ερωτηθούμε επηρεασμένοι από την ανθρώπινη ανάγκη να καταλάβουμε εάν είμαστε μόνοι μας.

Εάν ένας οργανισμός δεν ακολουθεί τους "φυσικούς", όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, νόμους, τότε αναγνωρίζουμε πως αυξάνουν κατακόρυφα οι πιθανότητες, για την ύπαρξη οργανισμών οι οποίοι να επιβιώνουν υπό συνθήκες άγνωστες σε εμάς "εκεί έξω".
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: