Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Νέα πρόσωπα και στο βάθος κάλπες


Αγώνας δρόμου περιμένει τον Αν. Σαμαρά το 2011. Νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές και στο βάθος κάλπες για τον..... πρόεδρο της ΝΔ.

Κόμμα εξουσίας με «ομάδα» αξιόπιστη και πρόγραμμα διακυβέρνησης επιθυμεί να καταστήσει και πάλι τη ΝΔ ο Αν. Σαμαράς το αργότερο μέχρι την Άνοιξη.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι το 2011 θα είναι χρονιά εθνικών εκλογών καθώς προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα και ο τόπος θα οδηγηθεί σε εκλογές με απόφαση του Γ. Παπανδρέου ο οποίος, σύμφωνα με τη Ρηγίλλης, αδυνατεί πλέον να ελέγξει τα του οίκου του.

Ο δρόμος όμως για τον κ. Σαμαρά είναι στρωμένος με «αγκάθια» και οι πρώτες ημέρες του 2011 θα καθορίσουν εν πολλοίς το εάν θα διασφαλιστεί η εσωκομματική ηρεμία.

Αλλαγές στα πρόσωπα: Ο κ. Σαμαράς ψάχνει το σωστό «μείγμα» στις επιλογές του προκειμένου να παρουσιάσει μία ομάδα από νέα πρόσωπα χωρίς όμως να διαταράξει απολύτως την εσωκομματική ηρεμία. Οι πρόσφατοι τριγμοί από τη σκληρή αρθρογραφία του Φ. Κρανιδιώτη, αποδεικνύουν ότι στη ΝΔ υπάρχουν ακόμη πάθη από το παρελθόν. Από τη μία οι «σκληροπυρηνικοί» και από την άλλη, οι μετριοπαθείς φιλελεύθεροιν που διεκδικούν με αξιώσεις πολλές θέσεις ως αντίβαρο στην Ντ. Μπακογιάννη.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε κάθε περίπτωση έχει καταλήξει στο ότι η «ομάδα» που θα συγκροτήσει θα οδηγήσει τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αργήσουν. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι αλλαγές θα είναι δομικές και θα αφορούν σε όλη την κομματική πυραμίδα της ΝΔ.

Πρόγραμμα διακυβέρνησης: Μέχρι την Άνοιξη, ο Πρόεδρος της ΝΔ φιλοδοξεί να έχει προχωρήσει στην κατάρτιση βασικών σημείων του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιάσει η ΝΔ με αιχμή την οικονομία. Το «αντάρτικο» κατά του Μνημονίου μπορεί να έχει υποχωρήσει ωστόσο ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή απέναντι στον Πρωθυπουργό εκτιμώντας ότι πλέον δεν έχει κανέναν λόγο να ρίξει νερό στο κρασί του από τη στιγμή που και κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το Μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία ζητώντας εδώ και τώρα επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.

Από την άλλη όμως ο κ. Σαμαράς φιλοδοξεί να οικοδομήσει το προφίλ της υπεύθυνης αντιπολίτευσης στέλνοντας μήνυμα και στους πιστωτές μας ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα σεβαστεί τις υπογραφές της Ελληνικής πολιτείας ακολουθώντας όμως διαφορετική πολιτική σε ότι αφορά στην ανάπτυξη. Ψηλά στην ατζέντα του θα κρατήσει και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση πίσω από τις κλειστές πόρτες των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα εξετάζει όχι μόνο θέματα "χαμηλής" πολιτικής αλλά και ζητήματα ουσίας που αφορούν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κλειστά επαγγέλματα: Ένα από τα «αγκάθια» που ο κ. Σαμαράς θα βρει σύντομα μπροστά του. Με τη ΝΔ να μην μπορεί να πει ‘όχι’ στην απελευθέρωσή τους από τη στιγμή που ήταν βασική δέσμευση των κυβερνήσεων Καραμανλή, οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές ετοιμάζονται για «πόλεμο» όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τη Ρηγίλλης. Οι «μετοχές» τους πάντως στο νεοκλασικό, μετά και τα όσα έγιναν με τις παράλληλες διαπραγματεύσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ για το εργασιακό, είναι πεσμένες και παρά τις γκρίνιες η ΝΔ αναμένεται ότι θα στηρίξει την απελευθέρωση των επαγγελμάτων ζητώντας όμως η κάθε περίπτωση να εξεταστεί διαφορετικά και σε κάθε περίπτωση μέσω διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους κλάδους.

Ενδεικτικές του κλίματος πάντως είναι οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες μέσω του realfm 97.8 από στελέχη της ΝΔ. Καταρχήν θετικός στις αλλαγές δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Αν. Λυκουρέντζος αλλά και ο Μ. Γιακουμάτος. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ Γ. Μανώλης παραπέμποντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει συνολική τοποθέτηση από τη ΝΔ.
http://www.real.gr

1 σχόλιο:

Ats είπε...

"η ΝΔ αναμένεται ότι θα στηρίξει την απελευθέρωση των επαγγελμάτων ζητώντας όμως η κάθε περίπτωση να εξεταστεί διαφορετικά και σε κάθε περίπτωση μέσω διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους κλάδους."

Όπου ακούς:
"η κάθε περίπτωση να εξεταστεί διαφορετικά"
ή
"διάλογο με τους ενδιαφερομένους",

να υπολογίζεις άτακτη υποχώρηση, συνέχιση της αδικίας και ξανακλείσιμο των κλειστών επαγγελμάτων.

Κοι της ΝΔ αυτό το μείγμα επαγγέλεστε;