Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Απαράδεκτο το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια»


Το χάος που επικρατεί σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρίας είναι «απαράδεκτο» και «δεν θα πρέπει να επαναληφθεί», δήλωσε..... σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Μεταφορές Σιίμ Κάλας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ανησυχώ πάρα πολύ από το επίπεδο των προβλημάτων που προκάλεσε το χιόνι στα ταξίδια στην Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να επαναληφθεί», σημειώνει ο Κάλας σε ανακοίνωσή του.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος προσθέτει ότι θα έχει συνομιλίες «τις προσεχείς ημέρες» με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για να τους ζητήσει «εξηγήσεις».

Οι εναέριες μεταφορές θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα στο μέλλον σε παρόμοιες καταστάσεις, υπογραμμίζει.

«Τα τελευταία χρόνια μας μάθανε ότι το χιόνι στη Δυτική Ευρώπη δεν αποτελεί μια ειδική περίσταση», προσθέτει και ζητεί «καλύτερη προετοιμασία».
Διαφορετικά, η Επιτροπή διατίθεται να παρουσιάσει νομοθετικά μέτρα «όσον αφορά τις αξιώσεις για την παροχή του ελάχιστου των υπηρεσιών από τα αεροδρόμια».

Χιλιάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στις αίθουσες ευρωπαϊκών αεροδρομίων, μερικές φορές σε κρεβάτια εκστρατείας, μετά το χάος που προκλήθηκε από την ακύρωση πάρα πολλών πτήσεων λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν μερικές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

Ωστόσο, επαναλειτουργεί από σήμερα το πρωί το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, αλλά θα πραγματοποιηθούν οι 1.000 από τις περίπου 1.300 προγραμματισμένες πτήσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αεροπορικών αρχών.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa δεν θέλησε να δεσμευτεί για το πότε θα αποκατασταθούν πλήρως τα δρομολόγιά της. Επίσης, δεν έχει ανακοινώσει καμία εκτίμηση για το κόστος της κακοκαιρίας στον τομέα των αερομεταφορών.

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου ακυρώθηκαν 50 από τις 1.100 προγραμματισμένες πτήσεις, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε άλλα μέρη. Η βαυαρική πρωτεύουσα δεν επλήγη από την κακοκαιρία όπως οι άλλες γερμανικές πόλεις.

Στο Βέλγιο, οι χιονοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν χάος στις συγκοινωνίες, με το μποτιλιάρισμα να φτάνει τα 330 χιλιόμετρα και να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων.

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Γερμανία, αλλά και ορισμένες υπερατλαντικές εξαιτίας της έλλειψης υγρού που χρησιμοποιείται για τον εκχιονισμό.

Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από το κρύο στο Βέλγιο. Το θύμα βρέθηκε νεκρό από υποθερμία στην πόλη Εβάιγ χθες Δευτέρα. Την Κυριακή ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από τη στέγη ενός αχυρώνα που κατέρρευσε από το χιόνι.

Παραμένουν τα προβλήματα στο Λονδίνο

Το χιόνι και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να κρατούν στο έδαφος τα περισσότερα αεροσκάφη στη Βρετανία.

Η British Airways ανακοίνωσε πως αναμένονται «σημαντικές καθυστερήσεις» στο αεροδρόμιο του Χίθροου, το οποίο θα επαναλειτουργήσει με τη χρήση μόνο του ενός διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης.

«Εξαιτίας της κακοκαιρίας θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μας μέχρι τα Χριστούγεννα», επισημαίνει η εταιρεία.

Αντίθετα, οι περισσότερες πτήσεις από τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λόντον Σίτι θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Σύμφωνα με το Eurocontrol, που ελέγχει τις αερομεταφορές σε 38 χώρες, περισσότερες από 22.000 πτήσεις σε όλη την Ευρώπη ακυρώθηκαν τη Δευτέρα.
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: