Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη μετά τις καταγγελίες για αισχροκέρδεια στη βενζίνη


Παρέμβαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης αλλά και αιχμές για τους καταγγέλλοντες προκάλεσαν οι αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για...... αύξηση κρουσμάτων "πειραγμένων αντλιών" εις βάρος των καταναλωτών.

Το υπουργείο με σχετική ανακοίνωση προαναγγέλλει αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τέτοια κρούσματα, με ποινές όπως είναι η αναστολή λειτουργίας πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα προέβησαν σε 50 ελέγχους και εντόπισαν τον τελευταίο καιρό, μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές. Κατόπιν τούτου, προέβησαν σε σφράγιση των παράνομων αντλιών.

Επίσης στην ανακοίνωση υπάρχουν αιχμές για τις καταγγελίες των πρατηριούχων. "Μόνο απορία προξενεί αναφορά σ' αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που δίνεται λύση, τόσο με την ενεργοποίηση αυστηρών ποινών, όσο και με την εφαρμογή του συστήματος εισροών -εκροών" αναφέρεται.

Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι με ιδιαίτερη αγανάκτηση διαπιστώνει ότι η χρήση των παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων, με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.

Η διαπίστωση αυτή κατά την ΠΟΠΕΚ προκύπτει από σωρεία πληροφοριών που διακινούνται στην αγορά καυσίμων, και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα ελλειμματικών αγορών. Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ, μιλούν για κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα.

Σημειώνεται δε ότι οι σποραδικοί έλεγχοι του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης έχουν εντοπίσει δύο τέτοιους παράνομους μηχανισμούς γι' αυτό και ζητούν από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρεία κλίμακα, σε βάρος των καταναλωτών, των λειτουργούντων στα πλαίσια της νομιμότητας πρατηρίων υγρών καυσίμων και της απώλειας δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Αναμένουν νέα αύξηση..

Στο μεταξύ οι πρατηριούχοι αναμένουν νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής κ. Γ. Ασμάτογλου σε αναφορές του σε δημοσιογράφους.

Όπως είπε: "1,20 ευρώ είναι η διυλιστηριακή τιμή και μεσολαβεί η εταιρεία εμπορίας και το μεταφορικό. Είμαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για το νομό Αττικής, και θα διαμορφωθούν οι τιμές και πιο ψηλά από τις σημερινές τιμές στο 1,65 και 1,70, μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου.

Επίσης ανέφερε ότι η μείωση της κατανάλωσης στα πρατήρια κυμαίνεται από 15% έως και 50% και κατά την άποψή τους είναι τόσο πιεσμένες οι συνθήκες στην αγορά που ''δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη συγκράτηση των τιμών".

Ενδεικτική η έρευνα της ΕΛΠΑ

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη το Δεκέμβριο. Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 1.573 €/λ και το ντίζελ στο 1.364 €/λ.

Σύμφωνα με την έρευνα οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στην χώρα μας με 1,364 €/λ, την Ιρλανδία: 1,329 €/λ, την Ολλανδία: 1,301 €/λ, το Βέλγιο: 1,298 €/λ, τη Γερμανία: 1,284 €/λ, τη Γαλλία: 1,233 €/λ κα και τη χαμηλότερη στην Ανδόρα: 1,010 €/λ, το Λουξεμβούργο: 1,056 €/λ, το Κόσσοβο: 1.08 €/λ κα.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ.

Με βάση τη δειγματοληψία αυτή, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης ( με αριθμό οκτανίου 95) σημειώθηκαν στις χώρες: Ολλανδία: 1,62 €/λ, Ελλάδα: 1, 573 €/λ, Βέλγιο: 1,511 €/λ, Γερμανία: 1,451 €/λ, Φινλανδία: 1,482 €/λ, Πορτογαλία : 1,468 €/λ, Iταλία: 1,42 €/λ, Ιρλανδία: 1399 €/λ κα, ενώ οι χαμηλότερες στο Κόσσοβο : 1,10€/λ, το Λουξεμβούργο:1,213 €/λ, το Μαυροβούνιο: 1,23 €/λ, την Ισπανία: 1,24 €/λ, την Αυστρία: 1,241 €/λ, την Σλοβακία: 1,31 €/λ κα.
http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: