Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Επεισόδια και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Συλλήψεις και προσαγωγές στο Σύνταγμα. Ένταση στα Εξάρχεια. Στις 84 ανέρχονται οι προσαγωγές, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Τρεις τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.
Τις 84 έχουν φτάσει οι προσαγωγές ατόμων από τις εστίες επεισοδίων, κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων για τα δύο χρόνια από τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου γίνεται εξακρίβωση στοιχείων και εξέταση για εμπλοκή τους, ή μη, στα επεισόδια.
Ομάδα αντιεξουσιαστών χρησιμοποίησε νωρίτερα το μετρό στο Σύνταγμα ως «ορμητήριο», για να απωθηθεί αργότερα από τα ΜΑΤ με χρήση χημικών. Ακολούθησαν συλλήψεις και περίπου δέκα προσαγωγές. Την ίδια στιγμή, στα Εξάρχεια -στο Πολυτεχνείο- κουκουλοφόροι έχουν επιδοθεί σε πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στην Αθήνα και καθαρίζονται οι δρόμοι από αντικείμενα και φωτιές, προκειμένου να δοθούν στην κυκλοφορία.
Κλεφτοπόλεμος» στα Εξάρχεια
«Κλεφτοπόλεμος» στους δρόμους των Εξαρχείων πέριξ της διασταύρωσης Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, όπου έπεσε νεκρός πριν δύο χρόνια ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και, όπου νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί μαθητές για να τιμήσουν τη μνήμη του.
Νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίων διμοιριών της αστυνομίας, για να αποχωρήσουν καταδιωκόμενοι από την περιορισμένη χρήση χημικών των ΜΑΤ και να διαλυθούν σε παρακείμενους δρόμους.
Tρεις τραυματίες
Την ίδια στιγμή, τρία άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για έναν πολίτη τον οποίον ξυλοκόπησαν νεαροί στο Πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων, επειδή τον θεώρησαν ως αστυνομικό της Ασφάλειας, μια γυναίκα που υπέστη σοκ όταν έσκασε δίπλα της φωτοβολίδα στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου και έναν ακόμα άνδρα που βρέθηκε τραυματισμένος στη γωνία Αιόλου και Σταδίου, όπου όμως δεν υπήρχαν αστυνομικοί και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες τραυματισμού του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο όγκος των διαδηλωτών (μαθητών, φοιτητών, συνδικαλιστών) που συμμετείχαν στην πορεία προς τιμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται παραταγμένες μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.
Νωρίτερα, νεαροί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που βρίσκονταν στα Προπύλαια, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, έκαψαν στάση λεωφορείου και έφτιαξαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, τους οποίους πυρπόλησαν, μεταφέροντας έναν από τους κάδους, φλεγόμενο, στη μέση της οδού Πανεπιστημίου.
Ταυτόχρονα, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και σε διμοιρία που βρισκόταν κατά μήκος του δρόμου με κατεύθυνση την Ομόνοια. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα. Επίσης, οι αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν έναν τηλεφωνικό θάλαμο.
Μικροεπεισόδια από το μεσημέρι
Το μεσημέρι σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Ομάδα νεαρών στο ύψος της Σταδίου στη 1 το μεσημέρι πέταξε νεράντζια και πέτρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.
Ωστόσο, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που φορούσαν κουκούλες και προηγούνταν της πορείας πετούσαν κατά μήκος της Σταδίου πέτρες εναντίον καταστημάτων και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να έχουν προξενήσει ζημιές κυρίως σε τζαμαρίες.
Γύρω στις 13: 30 η πορεία βρισκόταν στο ύψος του ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία».
Νωρίτερα, ομάδα μαθητών πέταξε πέτρες και νεράντζια εναντίον του Α΄Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ιδιαίτερες ζημιές.
Επίσης, άλλοι μαθητές που έχουν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του ΚΑΤ κλείνουν εναλλάξ για λίγη ώρα τα ρεύματα κυκλοφορίας.
Ενός λεπτού σιγή από τα μέσα σταθερής τροχιάς
Ακινητοποιημένα για ένα λεπτό θα παραμείνουν στις 20:30 οι συρμοί των μέσων σταθερής τροχιάς σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σχετική απόφαση πήραν τα σωματεία των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, των ΗΣΑΠ και του ΤΡΑΜ.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Η κυκλοφορία διεκόπη από τις 10:00 π.μ. της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου έως τις 07:00 το πρωί της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου, ενώ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 07:00 το πρωί της Τρίτης στις εξής οδούς και λεωφόρους του Δήμου Αθηναίων:
-Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και τις καθέτους αυτής
-Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Βασιλίσσης Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθ.Διάκου και της Λεωφόρου Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
-Πατησίων, στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Βασ.Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Ρηγίλλης, στο τμήμα μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β' και Βασ.Σοφίας
-Υψηλάντου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Μ.Πετράκη και Ηροδότου
-Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της
-Μάρνη, στο τμήμα από την πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων
-Στουρνάρη, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ' Σεπτεμβρίου
-Μπουμπουλίνας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Βασ. Ηρακλείου
-Γ' Σεπτεμβρίου, στο τμήμα από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής
-Οι δρόμοι γύρω από τις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Κοτζιά, Κάνιγγος
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής παρακαλεί τους οδηγούς των οχημάτων, για την εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κίνησή τους στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια: